

Open instelling Jeugddorp Bonheiden zet zondag uitzonderlijk de deuren open: “Dit centrum heeft me gelukkiger gemaakt”
De Dag van de Zorg vindt komende zondag plaats. Binnen de lijnen van het jaarlijkse initiatief openen zorginstellingen de deuren, waardoor bezoekers een unieke kans krijgen om een blik te werpen binnen de muren van instellingen, huizen en vzw’s die dagelijks instaan voor het welzijn en de gezondheid van mensen. Zo ook Jeugddorp Bonheiden waar kinderen die in probleemsituaties verzeild zijn geraakt, een opvangplaats krijgen of thuis worden begeleid. “De weg is nog lang, maar ik voel me hier uitstekend”, zegt de 17-jarige Shanaia.
Jeugddorp Bonheiden is een open instelling voor kinderen tot 25 jaar die door hun thuissituatie of andere omstandigheden een moeilijke opvoeding ervaren. Het centrum, dat gelegen is in De Bergen in Bonheiden maar ook een afdeling heeft in Puurs-Sint-Amands, toont nu zondag hoe het omgaat met jongeren en wie er al dan niet terechtkan. “Er staat veel op het programma, ook in Puurs-Sint-Amands. Er zijn rondleidingen en we werken samen met de Hottentothoeve. We voorzien activiteiten voor heel het gezin”, zegt directeur Martie Mol. “We werken met verschillende partners en vrijwilligers samen, onder wie ook Piet den Boer van Special Olympics. We veilen tien originele Opsinjoor-beeldjes”, geeft ze mee. “We hebben een heel fijne samenwerking.”
Er worden tien opsinjoorkes per opbod verkocht. — © EVB
Honderd jongeren
“We vangen kinderen op die door de jeugdrechtbank hier werden geplaatst, maar we begeleiden ook jongeren die niet in onze voorzieningen wonen”, zegt voorzitter Kristien Peeters. “We willen vooral mensen helpen in hun thuissituatie en spelen in op de vraag van de overheid. Zolang er geen extra opvang mogelijk is, proberen we het op deze manier te regelen. We betrekken ook de ouders erbij. Momenteel begeleiden we ongeveer honderd kwetsbare jongeren. Dikwijls gaat het om jongeren waarvan de ouders door uiteenlopende omstandigheden niet in staat zijn om voor hen te zorgen. De redenen variëren, maar vast staat dat het vaak om complexe materie gaat. De thuissituatie wordt dikwijls als ‘gevaarlijk’ omschreven, waardoor sommige kinderen een persoonlijkheidsstoornis ontwikkelen.”
Tekort
Momenteel kent onze regio een tekort aan opvangplaatsen, 99 om precies te zijn. Over heel de provincie Antwerpen loopt het aantal op tot 237. “Het federale budget staat niet toe om meer opvang te voorzien. We mogen hier niet meer uitbreiden omdat er geen centen zijn vanuit de overheid”, betreurt Martie. “We denken wel na om onze externe begeleiding, dus bij mensen thuis, uit te breiden. Al kost ook dat centen. We merken wel dat er mensen bereid zijn om kinderen met problemen op te vangen. De voorwaarde is wel dat een van de gezinsleden opgeleid is binnen deze materie.”
Shanaia verblijft al vijf jaar in Jeugddorp. — © Dirk Vertommen
Uitstekend
Shanaia en Avie (beiden 17 jaar) wonen respectievelijk vijf jaar en drie maanden in een van de gebouwen van Jeugddorp. De ouders van Shanaia waren niet meer in staat om voor de opvoeding van hun dochter in te staan, Avie heeft dan weer een onaangenaam verleden met een PTSS (posttraumatische stressstoornis) en verbleef, om het trauma te verbijten, in een instelling. Allebei zijn ze erg te spreken over de aanpak van Jeugddorp: “Ik woon hier al vijf jaar en voel me prima. De begeleiding is hier perfect. Mijn ouders waren niet meer in staat om voor me te zorgen. In het begin was dat even schrikken, maar ik voel me hier super en heb hier al heel wat vrienden gemaakt. We zijn vrij om te doen wat we willen, al moeten we ons uiteraard wel houden aan de regels van het huis”, zegt Shanaia. “Inmiddels ken ik hier veel kinderen en begeleiders. Ik ben nu 17 jaar en wil graag mijn middelbare school afwerken in Sint-Niklaas. Ik volg de richting veiligheid en defensie omdat ik graag politieagente wil worden.”.
Opnames
Avie werd jaren geleden geconfronteerd met PTSS. De Aalsterse kwam via een omweg terecht in Bonheiden. “Ik ben hier nog maar pas, al ben ik wel overdonderd door het huiselijk gevoel dat hier heerst. Dat miste ik vroeger. Mijn ouders konden mijn PTSS-syndroom niet aan. Jeugddorp heeft me een dak boven het hoofd gegeven, ik wist niet meer waar ik anders nog terechtkon”, geeft Avie toe. “Ik ben 17 jaar en wil in afstandsonderwijs mijn diploma halen. Ik heb geen flauw idee hoelang ik hier nog zal verblijven. Dat zal de toekomst uitwijzen.”
Stagiaires Lindsay en Nina met in het midden Avie. — © Dirk Vertommen
De dag
Tijdens de Dag van de Zorg komende zondag staan zowel de directie, de begeleiders als de kinderen klaar om geïnteresseerden te begeleiden en te zorgen voor een woordje uitleg. De bende knutselde al heel wat creatief materiaal bij elkaar, zoals quotes die worden geschreven en geschilderd op grote pancartes. Stagiaires Nina Ala en Lindsay Robson staan samen met begeleider Koen Van Welden in voor een perfecte begeleiding zondag. “We spelen in op de noden van de jongeren”, zegt Nina. “In deze vergaderzaal proberen we op een creatieve manier uit te leggen wat we doen voor jongeren, en wat dit huis voor hen kan betekenen”, zegt Lindsay. “We trachten de positieve punten van onze jongeren in de verf te zetten, letterlijk en figuurlijk.”