© jhs, dirk kerstens

Antwerps olympiër Jaouad Achab opent taekwondoschool in Permeke-garage: “Ik geef iets terug aan de volgende generatie”

Antwerpen -

Jaouad Achab heeft woensdag zijn eigen taekwondo academy geopend in Antwerpen. En dat bovendien op een locatie met iconische allure: de voormalige Permeke-garage op de Boomsesteenweg, die een jaar geleden nog dienst deed als Ford-garage. De beste Belgische taekwondoka aller tijden zal samen met zijn broer Badr en Indra Craen jonge talenten opleiden en begeleiden bij hun huiswerk. “Wij willen een community vormen waarin iedereen zichzelf kan zijn.”

Koen Frans

Europees en wereldkampioen. Voormalig nummer één van de wereld. Laureaat van het Vlaams Sportjuweel en tweevoudig olympiër. Het palmares van Jaouad Achab is ronduit indrukwekkend. De Marokkaanse taekwondoka emigreerde in 2009 naar België en verkreeg vier jaar later ook de Belgische nationaliteit. Hij trainde aan de topsportschool in Wilrijk en werd in een mum van tijd een sensatie in de Belgische taekwondo-gemeenschap.

In 2016 werd hij vijfde op de Olympische Spelen in Rio, in Tokio sneuvelde hij verrassend in de eerste ronde. Achab wordt dit jaar 31 en zit in de herfst van zijn carrière. Daarom kiest hij nu voor een andere weg. “Ik heb nog steeds een topsportstatuut bij de Waalse sportfederatie en hoop stiekem nog op deelname aan de Olympische Spelen in Parijs. Maar samen met Indra en Badr had ik al langer het idee om een taekwondo academy te starten.”

LEES OOK. Garage Permeke op het Kiel wordt creatief centrum in afwachting van bouw woningen

Jaouad en Badr Achab en Indra Craen in de taekwandoschool in het Permekegebouw.© Dirk Kerstens

Olympische Spelen

Badr Achab (21) is vice-olympisch jeugdkampioen en gaat zo goed als zeker naar de Olympische Spelen in Parijs. Hij is een van de huidige speerpunten van de Belgische taekwondo-federatie. Indra Craen (24) is drievoudig Europees kampioen en vice-olympisch jeugdkampioen, maar is niet meer actief op het hoogste niveau.

“Ik had er genoeg van. Ik heb geen topsportstatuut meer”, zegt Craen. “Ik maak dit jaar mijn lerarenopleiding af en ga vanaf volgend jaar lesgeven in het lager onderwijs. Maar uiteraard wilde ik ook graag mijn taekwondo-ervaring doorgeven aan een nieuwe generatie. Vanuit mijn pedagogische achtergrond zal ik onze leden begeleiden bij hun huiswerk als ze daar door omstandigheden thuis niet altijd voldoende tijd voor kunnen vrijmaken. We vinden dat minstens even belangrijk als onze taekwondolessen zelf.”

In de Permeke-garage kunnen de kinderen vlot zien wat buiten gebeurt.© Dirk Kerstens

Dromen van Olympisch goud

Zo wordt de Achab Taekwondo Academy een beetje het taekwondo-alternatief voor voetbalclub City Pirates, waar sport en educatie ook hand in hand gaan. “We hadden met zijn drieën het gevoel dat we iets moeten teruggeven aan de volgende generatie. Taekwondo is nog vrij onbekend in ons land en wij kunnen helpen om jonge kinderen er op een laagdrempelige manier mee in aanraking te laten komen. Onze leuze luidt: taekwondo is meer dan een vechtsport, het is een levensstijl”, zegt Jaouad Achab. “Voor alle duidelijkheid: de Achab Taekwondo Academy is géén topsportschool. Iedereen is hier welkom. Wij willen een community vormen waarin iedereen zichzelf kan zijn. Jong of oud, dat maakt niet uit. We richten ons uiteraard voornamelijk op kinderen, maar er hebben intussen ook al vijftigplussers zich ingeschreven voor onze gratis proeflessen.”

LEES OOK. Autofabrikant Ford vertrekt uit Permeke-garage: “De mooiste jaren van het gebouw zijn achter de rug”

© Dirk Kerstens

De gloednieuwe taekwondo academy van de broers Achab en Indra Craen heeft momenteel onderdak gevonden in de oude Permeke-garage op de Boomsesteenweg, op de grens van het Kiel met Wilrijk. “We mogen hier minstens tot december blijven”, zegt Achab. “Wat de toekomst daarna brengt, dat weten we niet. Maar dit is een prima start. We wilden bewust kleinschalig beginnen zodat we elk nieuw lid optimaal kunnen begeleiden. Voorlopig geven we met ons drieën de trainingen en staat Indra in voor de huiswerkbegeleiding. Op termijn zouden we dat uiteraard verder willen uitbouwen. Wat onze ultieme droom is? Dat een jongen of meisje uit onze academy ooit een medaille wint op de Olympische Spelen. Dromen mag, he. Ik heb dat ook altijd gedaan”, lacht Achab.

www.achabtkd.com

@gva De beste Belgische taekwondoka aller tijden zal samen met zijn broer Badr en vrouw Indra jonge talenten opleiden en begeleiden. #gva #Antwerpen #taekwondo #fyp #vjp @Jaouad Achab ♬ origineel geluid - Gazet van Antwerpen
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Olympische Spelen