© RTV

Nijlganzen broeden in nestkast voor torenvalk: “Het zijn exoten, maar ik ga ze niet verjagen”

Meerhout -

Francis Dox uit Meerhout deed deze week een opmerkelijke vondst. In de nestkast die hij in zijn weide heeft geplaatst om torenvalken te laten broeden, ontdekte hij twee nijlganzen die er hun eieren hebben gelegd. “Ik had eerst schrik dat de kast te hoog hing voor de jongen, maar blijkbaar zijn ze dat gewoon”, vertelt hij.

Tommy Maes

Francis Dox is de vroegere uitbater van herberg De Kronkeling in Meerhout. Ondertussen hebben zijn dochter en kleindochter de horecazaak overgenomen, maar Francis woont nog op het domein. En hij draagt al verschillende jaren zijn steentje bij voor de natuur. Zo hangt hij al lange tijd een nestkast in zijn weide, waar torenvalken kunnen broeden.

Het koppel nijlganzen.© Tommy Maes

Deze week vond hij er echter geen torenvalk zoals de afgelopen jaren, maar twee nijlganzen die er hun nestje hebben gebouwd. “Deze kast hing er nog niet zo lang, want de vorige was deze winter uit de boom gevallen. Maar het zijn dezelfde afmetingen als de vorige kast, dus daar ligt het niet aan dat er nu twee andere vogels in broeden”, vertelt hij.

De nijlganseieren in de nestkast.© Tommy Maes

De nijlgans is eigenlijk geen gans, maar een eend-achtige vogel en wordt ook als een invasieve exoot gezien. Toch kan Francis het niet over zijn hart krijgen om de vogels uit zijn kast te verjagen. “Ik laat de natuur hier gewoon haar werk doen”, zegt hij.

“Wellicht zijn de eieren binnenkort uitgebroed en trekken de vogels verder. Ik had ook eerst schrik dat de kast te hoog hangt voor de jongen en dat ze te pletter zouden vallen. Maar mensen die meer over deze vogels weten, hebben me verteld dat ze die hoogtes gewoon zijn. Zodra de jongen uit het ei komen, vallen ze van die hoogte uit het nest zonder te pletter te slaan. Maar misschien leg ik wel wat stalmest onder de boom zodat de vogeltjes toch wat zachter neerkomen.”

Francis Dox en zijn kleinzoon Mathies.© Tommy Maes

Doorgaans blijft een van de vogels op de eieren zitten om ze uit te broeden, terwijl de andere op wacht staat. “Ze zijn heel beschermend voor hun nest”, vertelt Francis. “Zo jagen ze niet alleen kraaien en andere vogels weg. Ook op de paarden in de wei die wat te dicht in hun buurt komen, durven ze zich agressief te gedragen. Daarnaast doen ze zich tegoed aan het gras van de weide. En ook de waterplas in de weide is een populaire stek voor hen. Ik verwacht wel dat ze over een aantal weken weer wegtrekken en misschien komt er dan toch nog een torenvalk in.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners