Het veer komt in de buurt van het kasteel van Marnix de Saint-Aldegonde, dat vlak bij de Oude Scheldearm ligt.© BELGA

Veer over Oude Schelde komt er pas volgend jaar

Bornem -

De fractie Vooruit – Open Vld vroeg tijdens de Bornemse gemeenteraad meer uitleg over het veer dat er dit voorjaar zou komen over de Oude Schelde ter hoogte van het kasteel van Marnix de Saint-Aldegonde. Schepen van Toerisme Liesje Pauwels (CD&V) gaf toe dat er vertraging was bij het aanvragen van de omgevingsvergunning, zodat het veer er dit jaar niet meer komt.

Ward Bosmans

In december 2022 maakte schepen Pauwels zich in deze krant nog sterk dat tegen het komende toeristisch seizoen het veer over de Oude Schelde zou gerealiseerd worden. De vrees van de oppositie, met name voormalig schepen van Toerisme Stefaan De Landtsheer (Vooruit – Open Vld), dat de komst van het veer op de lange baan zou worden geschoven, lijkt nu voor een deel bewaarheid te worden.

De vertraging komt er volgens huidig schepen Liesje Pauwels als gevolg van een wijziging van het tracé. De vorige meerderheid wilde een trekveer opzetten tussen Bornem en Weert. Daarvoor bleek alles zo goed als geregeld. “U noemde dat plan een praktische oplossing, maar het blijft wel een overtocht van 90 meter breed en twee meter diep”, antwoordde Liesje Pauwels op de vraag van de oppositie. “We willen vooral een veilige overtocht. Vandaar dat we deze piste niet weerhouden. We werken nu aan een ander veer waarvoor een omgevingsvergunning wordt uitgewerkt. We willen dat het veer veilig en energiezuinig is en ook kan gebruikt worden door rolstoelgebruikers en kinderwagens. We hebben gekozen voor een nieuwe locatie van de steiger, even verderop in het arboretum Weert. Zo komt de steiger op gemeentelijke grond. Het veer kan dan bijna loodrecht de Oude Schede over varen. Volgend jaar ligt daar een veer, geen trekveer, maar een veer met een elektrische motor.”

Het veer zou uitgerust zijn met een motor die zijn energie uit zonnepanelen haalt. Zo wordt ook het geluid zeer beperkt gehouden. Wie de Oude Schelde over wil, zou het veer makkelijk kunnen bedienen met een druk op de knop. Eind mei zou de officiële omgevingsvergunning aangevraagd worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Bornem