Een twintigtal problematische vuilnisbakken krijgt een bord tegen sluikstort.© Gemeente Essen

Essen maakt komaf met sluikstort bij ruim 350 vuilnisbakken: “Monitoren voor proper Essen”

Essen -

De gemeente Essen strijdt samen met Mooimakers tegen zwerfvuil en sluikstorten aan vuilnisbakken. Al ruim een jaar lang monitoren ze de 176 restafval-, 175 pmd-, 9 hondenpoep- en 5 kunststofvuilnisbakken. Een twintigtal problematische bakken krijgen nu extra aandacht.

De gemeente heeft alle vuilnisbakken in de Essense straten digitaal geïnventariseerd en monitort ze al meer dan een jaar lang. Daarbij kijken de gemeentelijke medewerkers naar het gebruik van de vuilnisbakken: zijn ze snel vol? Worden ze amper gebruikt? Stoppen mensen hier hun eigen huisvuil in? Is er sluikstort rond de vuilnisbak?

Het voorbije jaar zijn er 8.799 metingen uitgevoerd, dat zijn er gemiddeld 24 per vuilnisbak. Bij drie op vier (72%) van de metingen zaten de restafvalvuilnisbakken (half)vol, bij 9% zaten ze overvol. Bij zowat de helft (48%) van de metingen zaten de pmd-vuilnisbakken (half)vol, bij 1% overvol. Bij 18% werd een sluikstort geregistreerd in de restafvalvuilnisbak, bij 2% ook rond de vuilnisbak. In de pmd-vuilnisbakken was dit respectievelijk 5% en 2%.

Een twintigtal problematische vuilnisbakken zoals hier aan het tunnelleke krijgt een bord tegen sluikstort.© Gemeente Essen

Bordjes tegen sluikstort Op basis van deze resultaten onderneemt de gemeente actie. “We zien heel veel huisvuil in de openbare vuilnisbakken. Dat mag uiteraard niet, want is sluikstort”, verduidelijkt schepen van Milieu Helmut Jaspers (Vooruit). “Om mensen hiervan bewust te maken, plaatsten we borden bij een twintigtal ‘problematische’ vuilnisbakken. Deze melden zeer duidelijk dat dit een vuilnisbak is en geen huisvuilbak. Huisvuil hoort in je eigen restafvalcontainer. De borden blijven drie maanden hangen op de probleemplekken.”

De probleemlocaties zijn de vuilnisbakken in onder meer de Maststraat, Handelsstraat, Kerkstraat, Molenakkerstraat, Frans Noldusplein, Witzenbergstraat, Cardijnstraat, Kraaienberg en Turfvaartpad. De gemeente blijft ze maandelijks opvolgen.

“Op basis van nieuwe metingen neemt de gemeente de nodige maatregelen. Houdt het sluikstortenaan, dan nemen we de vuilnisbakken weg of verplaatsen we ze naar plekken met meer sociale controle. We beroepen ons ook op de expertise én ervaring van Mooimakers ons vuilnisbakkenplan helemaal op punt te zetten”, stelt de schepen.

Pionier

Essen telt 176 restafvalvuilnisbakken, 175 pmd-vuilnisbakken, 9 hondenpoepvuilnisbakken en 5 kunststofvuilnisbakken. “Essen was al pionier met de invoering van gescheiden afval in de openbare vuilnisbakken, met duobakken: één voor restafval en één voor pmd”, weet Jaspers.

“Die positieve trend zetten we nu verder met de monitoring van de vuilnisbakken: we willen voorloper blijven in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort. Want alleen door hier volop op in te zetten, zorgen we voor een proper Essen.”

 (Elke Lamens)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners