© ATV

Dankzij Coline (25) kunnen ook blinden en slechtzienden zelfstandig afval sorteren in Wijnegem shoppingcenter

Wijnegem, Ekeren -

Gert Vervloet, Fara Devillé en andere blinden en slechtzienden kunnen voortaan hun afval in de juiste vuilnisbak werpen, zonder dat zij hiervoor mensen zonder visuele beperking moeten lastigvallen. All Eyes On Bins heet de uitvinding van Coline Schrauwen (25) en enkele andere studenten van de Antwerp Management School, die alvast het Wijnegem shoppingcenter konden overtuigen om zijn afvalbeleid blind-proof te maken.

Jan Auman

Coline ondervindt zelf geen problemen met haar ogen en ook in haar familie- of vriendenkring komt blindheid niet voor. Dat ze toch op dit idee kwam voor de opdracht ‘duurzaamheid’ in haar masteropleiding aan de Antwerp Management School, is terug te brengen tot een tramrit in de regen.

“Ik zag enkele blinde medereizigers op de sukkel na het uitstappen, op een door de regen glad geworden perron. Ik bedacht me plots dat ook het vinden van de juiste vuilnisbak in deze tijden van sortering een onmogelijke opdracht moest zijn voor die doelgroep”, aldus Coline Schrauwen uit Ekeren.

Coline met Fara, Gert en een vertegenwoordiger van Wijnegem-beheerder Ceusters.© JAA

De Markgrave

Zij stapte naar De Markgrave, dat al vele jaren blinden en slechtzienden begeleidt. Daar erkenden ze het manco en wilden ze de oplossing die Coline en co bedacht hadden, best uittesten. Van het een kwam het ander en woensdag werd All Eyes On Bins (alle ogen gericht op vuilbakken) voorgesteld in het Wijnegem shoppingcenter, want daar wilde beheerder Ceusters graag meestappen in het verhaal.

Alle 42 vuilnisbakkensets, die verspreid staan in het immense winkelcentrum, kregen allemaal stickertjes met een QR-code. “Door die code te scannen en te gebruiken in combinatie met de app Spraaklabel, krijgt de blinde in kwestie voortaan via mijn stem te horen in welke van de drie bakken bijvoorbeeld het lege colaflesje thuishoort dat hij of zij op een milieuvriendelijke manier kwijt wil”, vertelt Coline.

Coline met de van een QR-code voorziene stickers die blinden de weg wijzen naar het juiste afvalrecipiënt.© JAA

Stad

Waarna ook Gert en Fara de nieuwigheid uittesten en haar nuttig en erg praktisch in gebruik bevinden. “Hopelijk kan ik straks ook overheden en grote maatschappijen zoals de NMBS overtuigen om een beroep te doen op ons product”, aldus Coline. “In een stad als Antwerpen staan heel wat vuilnisbakken verspreid om je afval te sorteren. Ik zou All Eyes On Bins heel graag eens komen voorstellen aan schepen Els van Doesburg (N-VA), die bevoegd is voor deze materie.” (jaa)

© JAA

© JAA

© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV