De vorige Halfvastenstoet in Rijkevorsel dateert alweer van vier jaar geleden.© ram

Organisatie Halfvastenstoet krijgt steun van middenstand: “Mooiste praalwagens uit andere gemeenten rijden mee”

Rijkevorsel -

In Rijkevorsel kijkt iedereen uit naar de Halfvastenstoet op zondagnamiddag 19 maart. De vorige editie dateert van 2019. De organiserende Rijkevorselse Rederijkers hebben dus vier jaar geduld moeten oefenen. De vereniging doet ook inspanningen om het niveau van de stoet te verhogen.

Ronny van den Ackerveken

De lockdown in het voorjaar van 2020 zorgde ervoor dat de Rijkevorselse Rederijkers een week voor de Halfvastenstoet alles moesten annuleren. De twee vorige jaren bleef het niet volledig stil in Rijkevorsel met Halfvasten. “In 2021 deden we een Anderhalfvastenstoet door het dorp met onze grote en kleine carnavalswagen”, zegt Tim Van Hemeldonck van de Rijkevorselse Rederijkers. “Vorig jaar konden we alleen een bal organiseren. We zijn zeer blij dat het nu eindelijk weer een echte Halfvastenstoet wordt.”

“Bij de carnavalsoptochten waar we de voorbije weken aanwezig waren, merkten we wel dat er wagens meereden waar weinig werk in gestoken was. Dat willen we bij ons vermijden, zodat de Halfvastenstoet een van de mooiste van de Kempen wordt. Vroeger zorgden alleen de horecazaken voor sponsoring, sinds dit jaar doen ook de Rijkevorselse middenstand en bedrijven mee. Zo hebben we een groter budget om de mooiste praalwagens uit andere gemeenten en Nederland in de stoet te laten rijden, want die vragen vaak startgeld. Ook is bij elke inschrijving gevraagd om een foto van de wagen, al dan niet in opbouw, toe te voegen.”

De Rijkevorselse Rederijkers.© rr

Geldprijs

De Halfvastenstoet bestaat zondag uit 36 wagens. “Dat zijn er minder dan voor corona”, legt Tim Van Hemeldonck uit. “We hopen uiteraard dat het aantal de volgende jaren weer stijgt. Wagens van deelnemers uit Rijkevorsel maken kans om een geldprijs te winnen. Ook het kindercarnaval hebben we een beetje vernieuwd met animatie door jeugdtheater Globe. Alles is klaar voor zondag, nu nog hopen dat het mooi weer wordt.”

De Halfvastenstoet vertrekt om 13.30u. Het centrum van Rijkevorsel is op 19 maart verkeersvrij vanaf 11u.

www.halfvastenstoet.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rijkevorsel