Een van de hoogtepunten in Greenwood is het jaarlijkse bloemenfestival.© rr

Bornem verwelkomt Greenwood als zusterstad

Bornem -

De gemeenteraad van Bornem heeft een samenwerking met het Amerikaanse stadje Greenwood goedgekeurd. Aan de basis van deze overeenkomst ligt de nauwe samenwerking van het Bornemse bedrijf Lonza en zijn zusterfirma in Greenwood. Lonza Bornem en Greenwood zijn allebei producenten van lege gelatinecapsules.

Ward Bosmans

Greenwood is al de derde zusterstad van Bornem. In 1989 was er een eerste samenwerking met Bornheim in Duitsland, in 1996 werd er een tweede jumelageakte getekend met Gordes in Frankrijk. Bornheim ligt in de Duitse deelstaat Nordrhein Westfalen en telt bijna dubbel zoveel inwoners als Bornem. Gordes ligt in het zuiden van Frankrijk, nabij Avignon, en heeft een historische link met Bornem. De bekende kunstenaar Pol Marra woonde er met zijn echtgenote die afkomstig was uit Bornem. Bovendien hebben beide gemeenten een cisterciënzerabdij: de abdij van Sénanque in Gordes en de Sint-Bernardusabdij in Bornem.

De vestiging van Lonza in Greenwood.© rr

Ook met het stadje Greenwood in de Verenigde Staten is er een link. Zowel in Bornem als in Greenwood is er een vestiging van Lonza, een producent van lege gelatinecapsules. Het was de burgemeester van Greenwood die de vraag stelde om een samenwerking aan te gaan als zustergemeente.

De gemeenteraad van Bornem heeft die vraag nu goedgekeurd. De oppositie had wel enige bedenkingen. Stefaan De Landtsheer vroeg zich af wat het nut is van een nieuwe verzustering. Wim Verheyden (Vlaams Belang) stelde dat Greenwood wellicht regelmatig gezamenlijke activiteiten verwacht en vroeg zich af welke verenigingen of personen zich hiervoor gaan engageren.

Burgemeester Greet De bruyn van Bornem.© BELGA

Volgens burgemeester Greet De bruyn (CD&V) kan de verzustering met Greenwood een boeiend verhaal worden. “Het kan uitgroeien tot een waardevolle samenwerking. We denken in eerste instantie vooral aan de uitwisseling van studenten en stagiairs tussen de zusterbedrijven van Lonza. De onderneming zet wereldwijd in op succesvolle samenwerkingen met hogescholen en universiteiten”, besluit de burgemeester.

Lonza telt meer dan 100 vestigingen en 15.000 medewerkers. Via wetenschap en technologie richt het bedrijf zich op het creëren en bevorderen van een gezonde leefomgeving en levensstijl, het voorkomen van ziekten door middel van preventieve gezondheidszorg en het verbeteren van de gezondheid van patiënten via innovatieve medicijnen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Bornem