De wandelbrug verbindt het kasteeleiland met het park Ter Elst tot vlak bij de Nete.© Stichting Kempens Landschap

Nieuwe wandelbrug maakt kasteeleiland Ter Elst na restauratie permanent toegankelijk

Duffel -

De aanleg van een nieuwe wandelbrug naar de kasteelruïne Ter Elst in Duffel krijgt via Platteland Plus een subsidie van 130.000 euro. Deze brug is nodig om de kasteelruïne opnieuw als evenementenlocatie te kunnen gebruiken. Ondertussen werpen vooronderzoeken een nieuw licht op de historiek van het voormalige kasteel.

Chris Van Rompaey

Onder leiding van Stichting Kempens Landschap ondergaat de kasteelruïne in de Ter Elstlei de komende jaren een grondige restauratie. “Om op het binnenplein en in de ruïne veilig evenementen te kunnen organiseren, verplichtte de brandweer een bijkomende evacuatieroute. Daarom kozen we ervoor om enerzijds de bestaande brug uit de jaren tachtig aan te passen voor hulpvoertuigen. Anderzijds voegen we ertegenover een nieuwe wandelbrug toe. Het ontwerp in cortenstaal wordt zo eenvoudig mogelijk gehouden om geen afbreuk te doen aan de beschermde ruïne en haar omgeving”, zegt covoorzitter Kathleen Helsen (CD&V).

De bestaande brug wordt aangepast voor hulpvoertuigen.© Chris Van Rompaey

Maar de aanleg van een bijkomende wandelbrug biedt nog meer voordelen. “Vlaanderen ondersteunt het idee om het kasteeleiland permanent open te stellen voor passanten. De brug zorgt voor een nauwere verbinding van de ruïne met het park en de dorpskern. Tegelijkertijd nodigt ze de wandelaars in het park of langs de Nete uit om de site te verkennen of ze te doorkruisen”, verduidelijkt burgemeester Sofie Joosen (N-VA)

Een impressie van de wandelbrug.© Erfgoed&Visie

Vloerresten teruggevonden

Ter voorbereiding van de restauratiewerken aan de kasteelruïne liet Stichting Kempens Landschap al heel wat studiewerk verrichten. “Door middel van geofysische scanning van het binnenplein hebben archeologen de exacte locatie van de ondergrondse muur- en vloerresten kunnen terugvinden. Aan de hand van patronen in de verharding zullen we die vondsten ook weergeven op het binnenplein. Er werden zelfs nog onbekende restanten van de vermoedelijke voorlopers van het kasteel zichtbaar zonder ze te moeten opgraven”, zegt covoorzitter Jan De Haes (N-VA).

“Er kwamen ook nieuwe tekeningen en vermoedelijke schilderijen van Ter Elst boven water tijdens het onderzoek”, vult schepen van Cultuur Lili, Stevens (CD&V) aan. “Samen met de scans van de ondergrond verfijnt dit de historische kennis van de site en kunnen we beter onderbouwde keuzes maken in functie van de restauratie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Duffel