Directeur Christophe Delen, gedeputeerde Luc Lemmens, burgemeester Johan De Ryck en papa Jeroen Maes van Groen Atelier tijdens het planten van een haagbeuk.© kma

Van kale klinkerwoestijn tot groene oase: De Springplank en Sint-Jozef krijgen steun van provincie om speelplaats te vergroenen

Broechem, Emblem -

Vrije basisscholen De Springplank in Broechem en Sint-Jozef in Emblem gaan samen 1.000 vierkante meter van hun speelplaats ontharden. In het kader van het provinciaal project Groene Oase ontvingen ze woensdag voor hun tegelwipplannen een cheque van respectievelijk 25.000 en 15.000 euro.

Kristin Matthyssen

Gedeputeerde Luc Lemmens (N-VA) kwam naar De Springplank en de Sint-Jozefschool om er de campagne ‘Maak van je speelplaats een groene oase’ voor te stellen. Het project Groene Oases van de Provincie biedt scholen de mogelijkheid om investeringskosten voor een meer natuurlijke speelplaats met struiken en bomen terugbetaald te krijgen. “Als school krijg je 70 tot 100% terugbetaald”, zegt Lemmens. “De Sint-Jozefschool krijgt 15.000 euro en De Springplank 25.000 euro.”

Iedereen blij!© kma

Christophe Delen, directeur van VBS De Springplank in Broechem, nam de cheque samen met een lid van het oudercomité in ontvangst. “Onder mijn voorgangster werd het oude kloostergebouw, dat in onbruik was geraakt, al afgebroken voor een buitenklas en een bmx-parcours. We gaan dat nog een beetje verbeteren met een betere waterafvoer. Onze resterende beklinkerde speelplaats biedt nog mogelijkheden. We gaan zo’n 500 m² tegels verwijderen om er een brede groene speeldreef te realiseren met hazelaars, haagbeuken, kornoelje en andere planten. De ouders worden bij het project betrokken.”

25.000 euro voor VBS De Springplank: dat is heel wat.© kma

Jeroen Maes’ zoontje Flor (3) zit in de kleuterschool van de De Springplank. Jeroen is landschapsarchitect en heeft zelf het bedrijf Groen Atelier. Woensdag kwam hij een haagbeuk brengen om samen te planten. De school is blij dat ze op zijn expertise mag rekenen. En omgekeerd vindt Jeroen het fijn om de school van Flor mee te vergroenen. Ook de Antwerpse Regionale Landschappen helpen bij de uitvoering, advies, administratie en plantenkeuze.

Burgemeester Johan De Ryck (N-VA) verwijst naar de klimaatwinst van een ontharde speelplaats. “Ouders zullen er wel wat aan moeten wennen dat hun kinderen al eens met een vuile broek of met vuile schoenen thuiskomen.”

De Sint-Jozefschool in Emblem ging enkele weken geleden al aan de slag. De kinderen plantten toen al fruitbomen en bessenstruiken aan. Daar wordt het dus een eetbare speelplaats. Er komen ook moestuinbakken, een speelheuvel en een wiglo, een iglo uit wilgentakken.

De burgemeester, gedeputeerde en directeur met de cheque.© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners