

Leer alles over de Kleine Nete tijdens de Vlaamse Waterdagen: “We willen je het water in 2050 gewoon kunt drinken”
De Kleine Nete en de natuur in haar idyllische vallei zijn de laatste maanden niet uit het nieuws weg houden. Om voor extra waterbuffering te zorgen in tijden van klimaatverandering wordt de rivier tussen Kasterlee en Herentals opnieuw in haar oude bedding herlegd en nu willen de overheden het Netewater ook opnieuw drinkbaar maken. Meer weten? Tijdens de Vlaamse Waterdagen van 17 tot 26 maart speelt de river een prominente rol in tal van leerrijke wandelingen en activiteiten. Wij pikten de kersen uit de taart. Wil je het volledige overzicht? Kijk dan op www.dekleinenete.be of op www.waterdagen.be/netedagen/
1. Vrijdag 17 maart: Filmvertoning ‘De drinkbare Maas’
Vrijdag 17 maart 2023 trekt de filmvertoning van De Drinkbare Maas de Netedagen en de Vlaamse Waterdagen mee op gang. In de film, een ingekorte versie van een driedelige televisiedocumentaire, volgen regisseur Thom Verheul en zijn zoon, cameraman Wouter Verheul, rivier-expert Li An Phoa op haar voettocht van duizend kilometer langs de Maas. Van de bron in Frankrijk tot aan de monding van de rivier in de Noordzee.
Li An raakt als studente in Canada diep onder de indruk van wat rivieren ons te leren hebben over onze manier van samenleven. Net daarom beroert het haar hoe weinig zorgzaam we vaak met ons water omgaan. Ze besloot al wandelend langs rivieren beter te begrijpen hoe we ons verhouden tot het water. Drinkbare rivieren ziet ze als een gezamenlijke richting om onze relatie met water weer gezond en in balans te krijgen.
Tijdens haar wandelingen gaat ze in gesprek met landbouwers, burgemeesters en vissers. Over hoe de rivier een spiegel is van onze samenleving: van onze gezondheid, de economie en helaas ook van de vervuiling van het water door pesticiden, medicijnresten en andere gevaarlijke stoffen. Haar (wandel)missie bleef niet zonder gevolg: een aantal Maasburgemeesters verenigden zich in een internationaal netwerk van “Mayors for a Drinkable Meuse”.
© rr
Dat moet ook voor de Kleine Nete kunnen, vindt onder meer het provinciebestuur: “We willen dat de Kleine Nete in 2050 weer zo gezond is, dat je het water gewoon kunt drinken.”
Deze filmvertoning is het startschot voor een bredere beweging naar een drinkbare Kleine Nete, een volgende stap in de gebiedswerking rond de Kleine Nete, die in 2023 haar tienjarig bestaan viert. Burgemeester Johan Tollenaere van Maaseik zal een getuigenis brengen. Hij was de eerste Belgische burgemeester die het charter voor een Drinkbare Maas heeft ondertekend. Hij heeft het vooral over zijn drijfveren om het charter te ondertekenen. Mien Van Olmen, burgemeester van Herentals, leidt in en licht haar engagement toe. Ook Li An Phoa zal aanwezig zijn.
* Locatie: De Kapel, Wolstraat 27, 2200 Herentals
* 19.40 u: verwelkoming door burgemeester Johan Tollenaere (Maaseik) en burgemeester Mien Van Olmen (Herentals.
* 20 u: Vertoning van De Drinkbare Maas
* 21.30u: Nagesprek met Li An Phoa
* Toegang gratis.
* Inschrijven verplicht via www.rlkgn.be
2. Audiowandeling langs de Nete in Herentals
Geniet van een rustgevende wandeling langs de Kleine Nete. De vallei van de Kleine Nete is een vallei in volle verandering. Tot voor kort was de Kleine Nete tussen Herentals en Kasterlee een diepe, zo goed als volledig rechtgetrokken waterloop die in de jaren zestig van vorige eeuw was ingericht om het water zo snel mogelijk af te voeren. Vanaf 1 maart werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan de hermeanderingtvan de Kleine Nete tussen Lichtaart/Olen en Herentals. Tijdens deze audiotour kom je meer te weten over de bijdrage die het gebied levert aan haar omgeving en elke fauna en flora er allemaal voor komt. Tot slot leer je iets bij over de geschiedenis en heraanleg van het gebied.
Tot voor kort was de Kleine Nete tussen Herentals en Kasterlee een diepe, zo goed als volledig rechtgetrokken waterloop die in de jaren zestig van vorige eeuw was ingericht om het water zo snel mogelijk af te voeren. — © BDD
Halverwege is er langs de route gelegenheid tot eten en drinken in twee cafés. Let wel op de sluitingsdagen: Taverne Korte Heide is gesloten op maandag en dinsdag en cafe De Nete is gesloten op woensdag en donderdag.
Tijdens of na langdurige regen kunnen hier en daar korte stukjes van het traject overstroomd zijn en zijn laarzen echt een must. Of je kunt natuurlijk ook even je wandelschoenen uitdoen en er een stukje blotevoetenpad van maken. Laat je daardoor zeker niet afschrikken! Het is net tijdens de natte periodes dat je het best kunt aanschouwen hoeveel water de vallei van de Kleine Nete wel niet kan opslaan, en hoe ze ons beschermt tegen overstromingen en droogte.
* Je kunt de audiowandeling de hele dag doen tussen 18 maart en 31 augustus.
* Start wandeling: Oud-Strijderslaan 95 in Herentals
* Niet toegankelijk met rolstoel/kinderwagen.
3. Audiotour ‘water aan zet in de vallei van de Kleine Nete’ in Kessel
Er wordt al tientallen jaren door meerdere instanties hard gewerkt aan meer waterberging en herstel van natte natuur in de vallei van de Kleine Nete. De Vlaamse Milieumaatschappij organiseert een waterrijke wandeling van zo’n tien km met bijzondere haltes en leuke luisterverhalen. Tijdens deze wandeling leer je meer over de hermeandering van de Molenbeek-Bollaak, het herstel van het valleilandschap, de nieuwe ruimte voor water en natuur, ontharding en ontsnippering en zoveel meer. Je maakt hierbij kennis met maar liefst zeven verschillende waterlopen in dit zeer waterrijke gebied. Tijdens deze wandeling ontdek je ook hoe dit gebied geëvolueerd is van de 19de eeuw tot nu en welke grootse plannen er nog op stapel staan. Ontdek de bever, het Badhuis en het Seppeke en kijk vooral om je heen naar de prachtige natte natuur.
De wandeling met luisterverhalen start aan ’t Badhuis (op wandelafstand van het station van Kessel) en is beschikbaar via de app van izi.TRAVEL. Onderweg kun je de audiopunten scannen en beluisteren met je smartphone. Met de app ontvang je ook een melding wanneer je in de buurt komt van een volgend audiopunt om te beluisteren.
* Datum: 18 en 26 maart. (De tour blijft zichtbaar tot 31 augustus).
* Start wandeling: Emblemsesteenweg 73 in Ranst
* De route is minder geschikt voor kinderwagen en rolstoelen.
4. Op waterontdekkingstocht in de bossen rond Hidrodoe in Herentals
Hidrodoe is het waterbelevingscentrum van Pidpa en ligt midden in het Peertsbos. Een unieke omgeving, waar water essentieel is. Ontdek hier alles over water, de Kleine Nete en het bos met de wandeling Hidro-doe-pad.
Je koopt het wandelboekje voor 3 euro in Hidrodoe, en gaat op pad voor een actieve doe-wandeling.
* Start wandeling Haanheuvel 7 in Herentals
* Niet toegankelijk met rolstoel/kinderwagen:
www.hidrodoe.be
5. Hoeveel water is er op aarde? Ondek het in Hidrodoe
Hoeveel water is er op planeet Aarde? Best veel, daarom noemen we de Aarde ook de blauwe planeet. Maar kunnen we al dat water ook gebruiken? Is het drinkbaar? We leven met bijna acht miljard mensen op de planeet, is er dan genoeg water voor iedereen? Het antwoord op al deze vragen ontdek je in Hidrodoe, het belevingscentrum van Pidpa.
Elke zondag in maart brengt Hidodoe de wetenschapsshow ‘Water op aarde‘. Deelname aan de show is inbegrepen in je toegangsticket.
* Data: 19 maart van 11 tot 12 uur en 26 maart van 11 tot 12u
* Locatie: Haanheuvel 7 in Herentals
* Prijs: 9-11 euro
* Inschrijven noodzakelijk via www.hidrodoe.be of via emailadres: info@hidrodoe.be
* Toegankelijk met rolstoel/kinderwagen:
www.hidrodoe.be
6. Toekomstplannen Kleine Nete rond site Le Paige en koetshuis
Herentals heeft heeft heel wat toekomstplannen voor de Kleine Nete rond de site van het kasteel van Le Paige en het vlakbij gelegen koetshuis. Alle informatie over deze plannen vind je aan het kasteel van Le Paige, bij de af te breken kerk van Nieuwland, aan het koetshuis tegenover Le Paige en in het Spaanshofpark.
Nog in Le Paige loopt tijdens de Vlaamse Waterdagen een expo over otters, ingericht door Regionaal Landschap. Je krijg er antwoord op volgende prangende vragen: knijpen otters hun neus dicht onder water en waarom zwemmen ze niet onder bruggen door? Nog veel meer over het geheime leven van otters in Vlaanderen ontdek je tijdens deze reizende tentoonstelling. Regionaal Landschap werkt met heel wat partners samen om van Vlaanderen opnieuw een otterparadijs te maken.
* Gratis toegang van zaterdag 18 maart tot en met zondag 26 maart, telkens van 10 tot 17 uur.
* Locatie: Nederrij 135 in Herentals
* Toegankelijk met rolstoel/kinderwagen:
www.herentals.be
7. Waterkwaiteit meten in de vallei van de Kleine Nete
Waterkwaliteit blijft dikwijls iets onzichtbaar of ontastbaar. Vandaar de vraag: wat is de waterkwaliteit van de Kleine Nete en de waterlopen in de omgeving?
Waterland doet op deze dag samen met de jongeren van JNM enkele proefjes en testjes om de waterkwaliteit in beeld te brengen. Er worden stalen uit de Kleine Nete genomen om te achterhalen welk leven erin zit. We brengen via een ‘watermaquette’ in beeld welk effect de riolering in de omgeving heeft op de waterkwaliteit. Via enkele interactieve instrumenten worden gesprekken met wandelaars en passanten aangeknoopt over de waterkwaliteit.
* Datum: 25 maart tussen 14 en 17u.
* Locatie: Vuilvoort 1 in Herentals
* Toegankelijk met rolstoel/kinderwagen
www.waterlandvzw.be
Hoofdpunten
Zes woningen en meerdere auto’s beschadigd na aanslag bij veroordeelde crimineel in Borgerhout
Belgische voetbalbond zet CEO Peter Bossaert aan de deur na crisisvergadering
Lege rekken, weinig klanten en personeel dat klaar is voor een uitputtingsslag: het einde van de acties bij Delhaize is nog niet in zicht
Buschauffeur krijgt klappen: spontane staking bij De Lijn legt busvervoer in Limburg lam
MEER OVER Weg van Water
In een rubberbootje van Sint-Amands naar Weert: “Zodra je kunt stappen, leer je hier zwemmen in de Schelde”
Uw reporter doorkruist Mol: “Een opblaasbootje? Ik ben tot hier gevaren op autobanden”
In een opblaasbootje dwars door Mol: door de grote poort binnen, langs het kleinste gaatje buiten
In een opblaasbootje naar het Sportpaleis: “Denk maar dat het autogeraas de zee is”