Cees bij zijn trofeeënkast.© Neel Vermeiren

Cees Bats stampte eigenhandig judoclub Shinomaki uit de grond in 1973

Wuustwezel -

Judoclub Shinomaki uit Loenhout viert het 50-jarig bestaan met een tornooi in sporthal Koch in Gooreind. Stichter Corneel Martens (87), beter bekend als Cees Bats, blikt tevreden terug.

Corneel Martens was een degelijk renner. In 1972 besloot hij de fiets aan de haak te hangen. Zijn vriend René Simons zei dat hij het ook in een andere sport kon maken. Hij leidde Cees de wereld van het judo binnen. “Ik vond er direct mijn draai”, vertelt Cees. “Ik was toen ook oersterk. Zonder veel voorbereiding behaalde ik al goed resultaten en legde bedreven judoka’s tegen de tatami.”

In 1973 stichtte Martens zijn club. Hij vond steun bij de bestuursleden dr. Jan Vermeiren, veearts Van Loock, apotheker Schevelenbos en René Simons. Er werd gestart in het zaaltje van café Schietstand. Daarna trok de club naar de zolder boven de winkel van Cees. “Ik moest er zeven badkamers voor wegruimen, want ik verkocht ook sanitair. 1973 was al een succesvol jaar want met de ploeg wonnen we al direct grote tornooien. Meerdere Belgische kampioenen werden in onze club getraind.”

“Cees was erg succesvol”, vult Jef Goetstouwers, de duivel-doet-al van de club, aan. “Hij wou zelf de leden iets leren. Hij hield zijn ruime kennis niet zo zich maar gaf overal goed raad. Daarbij staat eerlijkheid bij Cees hoog in het vaandel. Hijzelf beoefende de judosport tot zijn 63 jaar. Hij heeft in zijn hele carrière maar driemaal verloren. Hij was dus een echte topper.” Cees maakte in Nederland kennis met de topjudoka’s Van Barneveldt en Gesink. Hij kreeg van hen veel waardering voor de manier waarop hij judo naar de jeugd bracht.

Oefenen in de kelder van Cees Bats op de zwevende tatami.© rr

Woning onderkelderd

Cees bouwde een woning aan de Brechtseweg, tegenover het wijkhuis van Loenhout. Hij liet zijn woning helemaal onderkelderen. Daar vond Shinomaki een nieuw onderkomen. De zaal is 200 vierkante meter groot en heeft een zwevende tatami. Dat was tot echt baanbrekend. Nu duiken die zwevende vloeren overal op. “Het is een genot om hier judo te beoefenen”, zegt Goetstouwers. “Gelukkig hebben we trainers die met hart en ziel de kinderen deze mooie sport aanleren.”

De club telt nu 53 actieve kinderen. We blijven bij deze club tot hun 15 à 16 jaar. Zaterdag 18 maart is iedereen welkom op het judotornooi van Shinomaki in sporthal Koch in Gooreind. De wedstrijden beginnen rond 10 u. Ook de G-sporters nemen deel. De deelnemers betalen 5 euro waarvan 1 euro naar het Kinderkankerfonds gaat. Toeschouwers betalen 3 euro (ook 1 euro naar goede doel).

En Cees, waaraan heb je de bijnaam Bats te danken? “Dat komt door mijn vader. Die werkte in de tuin met een ‘bats’. Dat is de Kempense naam voor een platte spade of schop. En zo kreeg hij zijn bijnaam.”  (vw)

53 kinderen zijn momenteel actief in de club.© rr

De trainers leren de kinderen de kneepjes van het vak.© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners