Herentals schepen van Welzijn Bart Michiels (links) en Bert, Hanna, Joris en Monique van Zewopa lanceren het wijkonthaalpunt in Zorgzame Buurt Herentals Linkeroever.© Hans Otten

Wijkonthaalpunt wil antwoord bieden op alle vragen buurtbewoners

Herentals -

Bewoners van de grote wijken ten zuiden van het Albertkanaal in Herentals kunnen vanaf maandag wekelijks terecht in een wijkonthaalpunt. Daar helpen vrijwilligers hen verder in hun zoektocht naar de meest uiteenlopende antwoorden.

Hans Otten

Met het project Herentals Linkeroever startten het stadsbestuur en tal van zorg- en welzijnspartners anderhalf jaar geleden een zorgzame buurt op. Het doel daarvan is om mensen die in de grote buitenwijken Sint-Janneke, Krakelaarsveld en de Molekens -goed voor 1.200 Herentalsenaren- wonen makkelijker de nodige hulp of ondersteuning krijgen van buren, zorgverleners of andere organisaties. De opstart van het allereerste Herentalse wijkonthaalpunt past binnen dat plaatje.

Dat zit ondergebracht in het wijkcentrum De Gagel in de Gagelstraat van vzw Zewopa, die in eerste instantie ook de ruggengraat vormt van het project. “We starten bescheiden met één dag. Maandagvoormiddag kan iedereen uit de omgeving met vragen fysiek in het centrum terecht om geholpen te worden, maar in de namiddag blijven we wel telefonisch bereikbaar”, zegt Monique Gauquie, vrijwilligerscoördinator bij het onthaalpunt.

Drie soorten vragen

“We zien zelf drie soorten vragen. Ten eerste zijn er de concrete hulp- en ondersteuningsvragen op het vlak van zorg, welzijn en gezondheid. Denk maar aan ‘ik kan mijn energierekening niet betalen, wat moet ik doen?’, maar ook ‘sinds een geval van verkeersagressie slaap ik niet meer, waar kan ik daarvoor terecht?’. Ten tweede zijn er vragen rond administratie en aanverwante, zoals een brief van de overheid die je niet begrijpt of hoe je bepaalde dingen op de computer moet doen. Ten derde kan je ook bij ons terecht als je iets concreet aan het stadsbestuur wil melden.”

De ambitie is om zo veel mogelijk kwesties op te lossen, of anders heel gericht door te verwijzen. Daarnaast ontwikkelt Zewopa in het wijkonthaalpunt ook een thematisch vormingsaanbod, zoals rond de verhoogde tegemoetkoming of mantelzorg. “Dat gebeurt telkens met onze partners zoals CM, Solidaris of iMens”, zegt Hanna Vanlitsenburg van Zewopa. “De bedoeling is later onze opleidingen af te stemmen op de aard van de vragen die we binnen krijgen.”

Het is wel de bedoeling dat het wijkonthaalpunt over ten laatste een jaar volledig op vrijwilligers draait, bij voorkeur uit de buurt zelf. Zij krijgen daar een specifieke opleiding voor. “Dan pas kunnen we zeggen dat het niet alleen een wijkonthaalpunt voor de wijk, maar ook door de wijk is”, zegt Joris Bracquené van Zewopa. Als dit proefproject slaagt, wil Herentals het graag in andere grote wijken proberen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Herentals