Rudy Vingerhoets sluit zijn krantenwinkel. — © koen fasseur
Rudy Vingerhoets sluit na twintig jaar zijn krantenwinkel in de Dorpsstraat: “Dat gezellige babbeltje, daar is steeds minder tijd voor”
Op de laatste dag van deze maand gaan de deuren van krantenwinkel Vingerhoets voor de laatste keer open. Zo verliest de heidegemeente haar enige krantenwinkel in de Dorpsstraat. Voor Rudy Vingerhoets is het na twintig jaar genoeg geweest.
Rudy startte twee decennia geleden zijn krantenwinkel in de Dorpsstraat en had daarvoor een dagbladhandel in Antwerpen. “Dat was nog de tijd dat het loonde om als krantenwinkelier een eigen ronde te hebben. De losse verkoop in de winkel en mijn eigen abonnementenronde In Antwerpen was in die gloriedagen goed voor iets meer dan tweehonderd keer Gazet van Antwerpen per dag. Daar kunnen de huidige krantenwinkels nu nog alleen van dromen.”
Door privé-omstandigheden was Rudy Vingerhoets verplicht om zijn winkel in Antwerpen te sluiten. Maar het krantenvirus bleef knagen en dus opende hij in Kalmthout een nieuwe zaak. Blijkbaar zit het ook in de genen van de familie Vingerhoets want zijn zus heeft in Duffel haar eigen krantenzaak. Rudy Vingerhoets: “Toen ik hier begon, was een krantenwinkel niet alleen de plek om kranten, magazines, sigaretten en drankjes te kopen, maar evenzeer een plaats waar je mensen ontmoette. Een sociale babbel met de klanten was even belangrijk. Er is hier in mijn winkel heel wat afgepraat.”
Producten van de Nationale Loterij zijn nodig voor een krantenwinkel. — © koen fasseur
“In de loop der jaren is die sociale babbel langzaam maar zeker verzwakt. Nu zijn het nog de vaste klanten, die een klapje doen. De jongere mensen zijn meer gehaast of zijn op weg naar hun werk of de kindercrèche. Ik spreek hier geen waardeoordeel uit, ik stel gewoon vast”, aldus krantenboer Rudy.
Leefbaar
“Volgend jaar ga ik met pensioen. Een jaar langer de winkel openhouden, vond ik geen optie. Op een gegeven moment heb ik de knop omgedraaid en ik heb er eerlijk gezegd geen spijt van. Ik zal wel zien hoe ik het jaar tot mijn pensioen overbrug.”
Een vaste klant komt, koopt zijn Gazet van Antwerpen, betaalt en vertrekt. Rudy: “Leven van kranten- en magazineverkoop is al lang niet meer mogelijk. Je moet je inkomen goed maken met onder meer de producten van de Nationale Loterij, sigaretten, snoep en drank. Maar in heel wat warenhuizen koop je nu ook kranten en magazines of kan je met de Lotto spelen. Neen, de gouden jaren zijn voorbij.”
Nu krantenwinkel Vingerhoets sluit, telt Kalmthout nog slechts drie dagbladhandels. Aan de Kapellensteenweg zit dagbladhandel Paparazzi. Die biedt niet enkel het traditionele assortiment dat je in een krantenwinkel verwacht, je kan er ook terecht voor juwelen, kleding, schoenen en handtassen. In Heide is er in de Heidestatiestraat nog dagbladhandel Bouckaert en in Achterbroek heb je dagbladhandel Ingrid.
(Erik Vandewalle)
Hoofdpunten
Stad Antwerpen overweegt onteigening Bosuilgronden van Tania Mintjens om muurvast stadiondossier uit slop te halen
Afkeer tussen Gheysens en Mintjens doet Bosuildossier vastlopen: deze zes scenario’s kunnen nog oplossing bieden
Wie is die mysterieuze Tania Mintjens, de vrouw die weigert de heilige grond van de Bosuil te verkopen?
Bart De Wever over aanpak Paul Gheysens van het ‘Mintjens-probleem’: “Weet niet of het helpt om mensen te dwingen om akkoord te gaan”