Van paardjes in galop tot hiphop in De Singel: onze niet te missen toptips voor deze week

Ontdek de allerbeste evenementen, tentoonstellingen en activiteiten in je buurt. Gratis en betalend, virtueel en live, alleen of met kinderen.

Ilse Dewever

1/Cavalluna laat zestig paarden los in Sportpaleis

© Cavalluna

Tijdens drie shows op 25 en 26 maart in het Sportpaleis komen liefhebbers van dressuur aan hun trekken. Cavalluna - Secret Of Eternity vertelt het verhaal van Mamey, de mooie dochter van een inheemse stam, en Joaquim, de boerenzoon, die samen op avontuur gaan om de steen der eeuwigheid terug te brengen naar het volk en de plaats waar die oorspronkelijk thuishoort. In een sprookjesachtig decor zie je zo’n 60 paarden, hun ruiters en een internationaal dansgezelschap aan het werk. Populaire acts zoals de Hongaarse Post van Laury Tisseur, de Spaanse rijstijl van Sebastian Fernandez en zijn gezelschap, en de stuntruiters van de Hasta Luego Academy zijn ook nu weer van de partij. De Belgische Sylvie Willms, gespecialiseerd in vrijheidsdressuur, zet samen met haar twaalf loslopende paarden haar beste beentje voor.

www.sportpaleis.be

2/Zes acteurs delen de lakens en hun levens

© Tristero

Met wie zou jij graag eens de lakens delen? En waar zou je het dan over hebben? Theatergezelschap Tristero duikt met zes doorwinterde toneelspelers voor Iemand van ons in bed. Daar wordt volop gepraat, over de liefde uiteraard, maar ook over de politiek en het leven.

Met een trefzeker gevoel voor humor tasten Mark Verstraete, Bob De Moor, Hanne Machielsen of Kristin Arras, Mieke Verdin, Els Olaerts en Mieke De Groote elkaar af. Ze liggen te luisteren en te woelen en geven zichzelf bloot. Iemand van ons is deels gebaseerd op een vragenlijst die de spelers vooraf anoniem invulden. Het stuk speelt o.m. in Schoten (26/3), Brecht (1/4) en de Antwerpse Arenberg (21/4).

www.tristero.be

3/Vleeshuis kijkt naar Ensor als componist

© Museum Vleeshuis

Het KMSKA bezit de grootste collectie Ensors ter wereld, maar naast kunstschilder was James Ensor ook muzikant. Hij speelde piano en harmonium, en componeerde zelf. In de expo James Ensor en de muziek belichten Museum Vleeshuis en het Snijders&Rockoxhuis van 30 maart tot 2 juli Ensors muziekgrafiek. In 1924 vond in de Vlaamse Opera van Antwerpen de première plaats van het ballet La Gamme d’Amour (vertaald als Poppenliefde), gecomponeerd door Ensor. Voor deze expo namen Nicolas Callot en Bart Rodyns fragmenten uit het ballet op, gespeeld op een piano en een harmonium uit de late 19de eeuw.

www.museumvleeshuis.be

4/Schoon volk in De Roma

Coely.© Matias Batalle

In zijn 20-jarig bestaan is De Roma uitgegroeid tot een concerttempel die bij grote artiesten zonder meer deel uitmaakt van hun tournee. Op 25 maart stelt Maarten Devoldere zijn nieuwe album voor en bewijst hij dat Warhaus een van de meest opwindende bands van het moment is.

Ook The Waterboys doen op 28 maart andermaal de zaal in Borgerhout aan. De Schotse zanger en gitarist Mike Scott heeft een nieuw album onder de arm én brengt een zak vol onweerstaanbare hits mee. De IJslandse singer-songwriter Emiliana Torrini toont op 29 maart hoe haar samenwerking met The Colorist Orchestra is uitgevallen. En Antwerpse trots Coely bewijst op 31 maart hoe ze hiphop, soul en r&b temt.

www.deroma.be

5/De Singel zet hiphop in de kijker

Fotografe Ouni.© Eva Vlonk

De hiphopcultuur blaast inmiddels meer dan vijftig kaarsjes uit. Wat begon in de levendige straten van de Bronx in New York, is inmiddels uitgegroeid tot een stevig cultureel fenomeen met takken in mode, dans, literatuur, film en muziek. Met het festival Blueprint stelt De Singel tussen 30 maart en 2 april een divers hiphop-pallet voor. Van de Belgische Ouni hangen in het hele gebouw foto’s van grensverleggende artiesten uit het internationale hiphop- en r&b-landschap. De Belgisch-Japanse jazzpianist Alex Koo en beat-wonder Andrew Claes begeleiden slam poets Carmien Michels en Seckou Ouologuem (31/3) tijdens een poetry jam.

www.desingel.be

6/Kunst voor kinderen in Turnhout

© RR

Met cultuur kan je niet vroeg genoeg beginnen. In de Warande in Turnhout brengt het jaarlijkse kunstenfestival STORMOPKOMST op 26 maart hedendaagse kunst naar een jong publiek. Met een dagpas kan je meedoen met wel vijftien workshops en voorstellingen.

In 2023 is ‘Stuk geluk’ de rode draad, en daarbij spelen de persoonlijke verhalen van de kunstenaars een belangrijke rol. Beeldend kunstenares Joud Toamah vertrekt vanuit haar Syrische roots. Ze maakt werk over families die wereldwijd verspreid zijn. Daardoor wordt het traditionele familiealbum vervangen door een Whatsappgroep met de foto’s van de kleinkinderen en de verjaardag van grootvader. Verder kan je wegdromen bij een pianoconcert of een fort bouwen van papier.

www.warande.be

7/Met de lente in ’t land wordt Semini gevierd

© Patrick De Roo

Bovenaan de poort van het Antwerpse Steen prijkt het vruchtbaarheidssymbool Semini. Op 25 maart, de eerste zaterdag van de lente, krijgen koppeltjes die dan huwen een Semini-koek cadeau. De Seminiviering start om 11u op de Grote Markt met o.a. zang en dans in traditionele klederdracht. De stoet start om 12.30u en gaat via de kathedraal en de Suikerrui naar Het Steen. Het Seminifeest dat daar losbarst is een hulde aan de terugkeer van de lente en van de creativiteit. Rond 13.30u vertrekt de stoet richting coStA aan de Sint-Andriesplaats. Vanaf 14u zijn daar optredens van volkszangers en andere muzikanten.

www.costa-antwerpen.be

8/Ontdek Linkeroever op Sint-Annatochten

Het strand van Sint-Anneke.© Jan Van der Perre

Het botten van de bomen is het signaal om eropuit te trekken en te genieten van de ontluikende natuur. Dat kan op zondag 26 maart tijdens de Sint-Annatochten, waarbij negen parcours tussen 4 en 39 km werden uitgestippeld op Linkeroever. Starten kan aan het Sint-Annacollege (Halewijnlaan 88) tussen 7 en 15u. Afhankelijk van het gekozen parcours wandel je op de wandeldijk langs de Schelde, op de wandelboulevard van het Sint-Annekestrand of langs het Sint-Annabos. De vier langste omlopen steken de brug over de autostrade over om dan langs ’t Zand in het Vredesbos te belanden. De langste routes maken een lus door de polder van Zwijndrecht.

www.destroboeren.be

9/In Bazel heropent Kasteel Wissekerke

© dvk

In het polderdorpje Bazel waakte in de 13de eeuw een robuuste waterburcht mee over de Scheldevallei. Later verrees op die plek het statige Kasteel Wissekerke, dat sinds 1989 eigendom is van de gemeente Kruibeke.

Na een periode van renovatie heropent op woensdag 29 maart het kasteel met een nieuw belevingsparcours. Tot de verbeelding sprekende projecties, drie verschillende audioverhalen, fascinerende objecten, touchscreens, een digitale quiz en soundscapes maken van Kasteel Wissekerke een grote teletijdmachine. Jongeren worden op sleeptouw genomen door gravin Zoé en kunnen proeven van het adellijke leven in de 19de eeuw.

www.kruibeke.be

10/Schelpen rapen en tellen aan de kust

© VUM

Wie is er niet gefascineerd door schelpen op het strand? Schelpen rapen, bewonderen en proberen te achterhalen welk verhaal aan die vondst kleeft. En als het enigszins kan, tegelijk ook de wetenschap een duwtje in de rug geven. Dat is waar het op 25 maart om draait bij de Grote Schelpenteldag.

In elk van de tien kustgemeenten helpen schelpenkenners je tussen 10 en 16u bij het verzamelen en herkennen van jouw strandschelpen. Dit jaar kijken we op de Vlaamse stranden gericht naar schelpen met gaatjes: welke soorten vertonen vaker gaatjes dan andere? En vinden we meer schelpen met gaatjes aan de West-, Midden of Oostkust?

www.groteschelpenteldag.be