NMBS betrapt elke dag 1.000 zwartrijders: “Plaats toch toegangspoortjes”
De NMBS betrapte vorig jaar elke dag gemiddeld 1.000 zwartrijders. Een gigantisch aantal. “Plaats toch toegangspoortjes op de perrons, zodat de controle op zwartrijders efficiënter kan”, vraagt N-VA, wat de NMBS trouwens geen slecht idee vindt.
Controleurs en treinbegeleiders betrapten vorig jaar bijna 377.000 reizigers zonder een geldig ticket, zo blijkt uit cijfers die mobiliteitsminister Georges Gilkinet (Ecolo) aan N-VA-Kamerlid Tomas Roggeman overmaakte.
Dat zijn gemiddeld meer dan 1.000 zwartrijders per dag. Zij krijgen in eerste instantie een zogenaamde ‘regularisatie’ van 90 euro. Betalen ze die niet binnen de 14 dagen, dan krijgen ze een administratieve boete van 250 euro opgelegd.
“1.000 zwartrijders per dag is té veel”, vindt Roggeman. “Vooral omdat dat cijfer het aantal betrapte zwartrijders betreft, terwijl het er in de realiteit ongetwijfeld een pak meer zijn.”
Zijn partij vraagt met aandrang dat de NMBS meer middelen investeert in het terugdringen van zwartrijden. “Om twee redenen: de NMBS loopt heel wat inkomsten mis doordat mensen niet betalen voor een treinticket. En daarnaast is zwartrijden de belangrijkste oorzaak van agressie tegen NMBS-personeel.”
LEES OOK.NMBS wil tickets van treinreizigers vaker controleren nog voor het opstappen
Daarom moeten er voor N-VA op de perrons van de stations toegangspoortjes komen. Die gaan pas open wanneer een reiziger een geldig ticket scant. “Het zal de controle op zwartrijders veel efficiënter maken dan nu, waarbij controleurs élke reiziger die op het perron stapt vragen om zijn of haar ticket te laten zien.”
De NMBS vindt toegangspoortjes op de perrons een “interessante piste om het probleem van zwartrijden aan te pakken”, zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman.
Hij wijst wel op enkele uitdagingen: “we zouden dan al onze treintickets moeten digitaliseren, zodat die compatibel zijn met toegangspoortjes. We zouden ook moeten nagaan dat de toegangspoortjes geen impact hebben op de reizigersstromen in onze stations.” Bijvoorbeeld dat er geen files aan die poortjes ontstaan. En dan is er nog de kostprijs. De NMBS heeft net met de overheid een beheerscontract voor de komende tien jaar afgesloten, met bijhorende financiële middelen. “Maar poortjes maken daar geen deel van uit”, aldus nog de NMBS.
Hoofdpunten
Baandancing De Toverfluit moet nu echt sluiten: “We vinden het erg voor de klanten, maar corona heeft te veel kapot gemaakt”
Vader vermoorde Tamara dankt aanwezigen op emotionele wake voor zijn dochter: “De urne gaat mee naar Thailand zodat ze voor altijd bij mij kan zijn”
Twee Italiaanse spionnen en Israëlische veiligheidsagent omgekomen bij schipbreuk Lago Maggiore
“Ongderd euro! Twieongderd euro!”: Antwerpfans van extreme euforie naar diepe droefenis, maar mét vertrouwen voor volgende week
MEER OVER
Jonas Geens pakt eindzege in loodzware Tour de la Mirabelle: “Als atleet stond ik er vroeger alleen voor, nu moest ik winnen voor het team”
Jonas Geens boekte met zijn eindzege in een loodzware Tour de la Mirabelle (UCI 2.2) ten zuiden …
Opgepakte verdachte voor moord Tamara (33) is ex-vriend. “Hij wilde 400.000 euro. Toen hij dat niet kreeg, is hij het bij haar thuis gaan halen”
Tientallen mensen hielden maandagavond in Sint-Niklaas een stille wake voor Tamara Engels (33), …
Auto gaat over de kop op Mechelse vesten: bestuurder gewond afgevoerd
De bestuurder van een SUV verloor zondagavond de controle over het stuur op de vesten (R12) van …
Wuhan zit krap bij kas en vraagt dat bedrijven schuld afbetalen
Wuhan, de stad die bekend raakte door het coronavirus, heeft van honderden plaatselijke bedrijven …