Yana Loeman reed vorig jaar zes races in de Belcar Endurance.© ollivisionmedia

Racepilote Yana Loeman begint aan tweede seizoen in autosport : “Vorig jaar veel geleerd en al op het podium gestaan”

Vlimmeren, Rijkevorsel -

Voor de 20-jarige Yana Loeman uit Vlimmeren (Beerse) is in twee jaar tijd veel veranderd. Ze volgde eerst een race-opleiding en nam vorig jaar deel aan de zes wedstrijden van de Belcar Endurance. Met succes, want ze behaalde de tweede plaats op het circuit in het Franse Magny-Cours en won ook een trofee in het puntenklassement voor vrouwen. “Ik hoop dit jaar nog beter te doen.”

Ronny van den Ackerveken

Yana baat samen met haar ouders café Saloed in Rijkevorsel uit. In haar vrije tijd neemt ze regelmatig plaats achter het stuur van een BMW325. “Mijn eerste volledige seizoen vorig jaar was nogal speciaal”, vertelt Yana. “Niet alles verliep zoals gepland en halverwege ben ik overgestapt van QSR naar Rofix. In Magny-Cours stond ik als tweede mee op het podium. Een mooie uitslag, zeker als je weet dat ik nog nooit eerder op dat circuit had gereden. In een van de puntenklassementen behaalde ik de tweede plaats en heb daarvoor de vrouwentrofee gekregen.”

“Meestal rijdt een twintigtal auto’s mee. Bij de 24 uren van Zolder zijn het er dubbel zo veel. Vorig was er nog een andere vrouwelijke racepilote, maar die is halverwege het seizoen gestopt. Je merkt wel dat mannen het niet altijd fijn vinden als ze achter iemand van het andere geslacht finishen. Het zou mooi zijn als er dit seizoen meer vrouwen meedoen.”

In Magny-Cours behaalde Yana de tweede plaats.© ollivisionmedia

Op maat gemaakt

Op 13 en 14 mei start op het circuit van Zolder Yana’s tweede seizoen in de Belcar Endurance. Ze hoopt nog beter te doen dan vorig jaar. “Dit seizoen rijd ik voor IC-Motorsport. Er zijn vijf in plaats van zes races, maar de wedstrijden duren wel langer. Magny-Cours is er helaas niet bij. Vorig jaar heb ik al veel geleerd, die ervaring gaat van pas komen. Deze week ga ik mijn nieuwe auto testen. Om nog minder gewicht te hebben, bestaat die uit polyester en carbon. De wagens worden overigens op maat van de piloot gemaakt. Vanaf nu ga ik twee à drie keer per maand oefenen om klaar te zijn tegen half mei.”

“Ik krijg vaak de vraag welke topsnelheden ik tijdens de races al gehaald heb, maar eigenlijk let ik daar niet op. De snelheden die je kunt maken, hangen ook af van het circuit. In Spa-Francorchamps heb ik op een bepaald moment wel gezien dat de kilometerteller 230 kilometer per uur aangaf”, legt Yana Loeman uit.

© ollivisionmedia

Fundraising

De droom van Yana is om uit te groeien tot een professionele racer. “Ik hoop ooit in de W-series te geraken. Dat is te vergelijken met de Formule 2, 3 of 4 bij de mannen. Vorig seizoen werden de W-series gereden voor de wedstrijden van de Formule 1. Veel hangt af van sponsoring. Vorig jaar heb ik er voldoende gevonden, maar nu moet ik nieuwe zoeken. Kandidaat-sponsors kunnen kiezen uit verschillende pakketten, waar ze iets voor terug krijgen. Dat gaat van een vermelding op de auto of het racepak tot vip-tickets. Mijn moeder kwam met het idee om op 8 april een fundraising te organiseren in de kapel van Merksplas-Kolonie. Het wordt een avond met dj’s, hapjes en drankjes.”

In café Saloed staat een sponsorpotje voor Yana. “Klanten die hun betaling naar boven afronden, zeggen meestal dat het overschot van het bedrag daar in mag. Dat is mooi, want alle beetjes helpen. Mijn ouders zorgen ervoor dat de wedstrijden van Belcar Endurance op het grote tv-scherm te zien zijn. Vorig jaar werden die uitgezonden op een betaalzender, maar dit seizoen komen ze op Sporza. Dat is beter, want zo kunnen meer mensen naar onze races kijken”, aldus Yana Loeman.

 

www.yanaloeman.com

Facebook.com/YanaLoemanRacing

© ollivisionmedia

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER