© BELGA

Van der Straeten “omarmt” Commissievoorstellen over elektriciteitsmarkt

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) verwelkomt de voorstellen van de Europese Commissie om de opzet van de elektriciteitsmarkt te hervormen. “Zon en wind zijn van nature volatiel, maar als je ook batterijprojecten hebt om alles in balans te kunnen houden, is dat interessant. In die zin omarmen we de Commissievoorstellen”, luidt het op haar kabinet.

Belga

De Commissie hertekent de ‘basics’ van de Europese elektriciteitsmarkt niet en koppelt de vorming van de elektriciteitsprijs niet los van de gasprijs. Wel zet ze in op langetermijncontracten en investeringen in hernieuwbare energie om voor prijsstabiliteit te zorgen en extreem hoge prijzen af te wenden.

Op het kabinet van federaal energieminister Van der Straeten luidt het dat het om “een belangrijke eerste stap in de goede richting gaat”. Immers, het volledige pakket verhuist nu naar de onderhandelingstafel van de 27 lidstaten en het Europees Parlement, die een akkoord zullen trachten te vinden. De Commissie hoopt dat dat al tegen de winter van volgend jaar lukt.

Mogelijke verlenging

Volgens Van der Straeten liggen de voorstellen in de lijn van de Belgische prioriteiten. Haar kabinet wijst erop dat ze vorige vrijdag nog aanwezig was bij de opening van een batterijpark in het Oost-Vlaamse Ruien en dat ons land inzet op nog andere hernieuwbare energieprojecten, bijvoorbeeld offshoreparken.

“Maar op korte termijn zullen deze voorstellen de volatiliteit op de markt niet oplossen”, luidt het bij Van der Straeten. “De vraag is dan ook of de maatregelen die we vorig jaar hebben aangenomen, zoals de invoering van een gasprijsplafond, het afromen van de overwinsten, de vrijwillige gasreductie... nog zullen worden verlengd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER