Anke Boey hielp mee aan de ontwikkeling van ‘Expeditie Inclusief’.© Ward Bosmans

Het spel draait om een kolonie pinguïns die door de klimaatopwarming van elkaar worden gescheiden.© Ward Bosmans

1 / 2
thumbnail: Anke Boey hielp mee aan de ontwikkeling van ‘Expeditie Inclusief’.
thumbnail: Het spel draait om een kolonie pinguïns die door de klimaatopwarming van elkaar worden gescheiden.

‘Expeditie Inclusief’ laat kinderen met en zonder beperking samenspelen

Hingene -

Anke Boey (38) uit Hingene (Bornem) werkte mee aan de ontwikkeling van het belevingsspel ‘Expeditie Inclusief’. Het spel brengt de leefwerelden van kinderen met en zonder beperking dichter bij elkaar via allerlei opdrachten. De afgelopen weken haalde vzw De Ouders, een vereniging van ouders van kinderen met een handicap, ongeveer 16.000 euro op waarmee spelkoffers worden gemaakt die scholen, jeugdbewegingen en andere organisaties binnenkort in heel Vlaanderen en Brussel kunnen gebruiken.

Ward Bosmans

Anke Boey is leerkracht in de derde graad bij SJABI in Puurs, maar haar zoontje Emiel heeft een visuele beperking en draagt ook een hoorapparaat. Zo kwam ze in contact met ‘De Ouders’. “Dat is een vereniging van ouders met kinderen met een beperking. Ze volgen de nieuwe wetgeving op de voet, er is een nieuwsbrief, ze organiseren webinars en proberen een vinger in de pap te hebben bij het beleid rond de zorgtoeslag. Via een gesloten Facebookgroep weten ze wat er leeft binnen deze doelgroep. Zo’n 2.500 gezinnen uit heel Vlaanderen zijn lid.”

“Op een bepaald moment stelden we ons de vraag of we geen spel konden ontwikkelen dat kinderen mét en zonder beperking samen kunnen spelen. Het moest ook een soort van bewustmakingsspel worden. Het originele idee kwam van Liesbeth Mazyn en Kelly Maes. Kinderen met een beperking hebben het vaak moeilijk om vriendjes te vinden. Ze vinden niet echt aansluiting met de kinderen uit hun buurt en uit hun klas. Vaak omdat kinderen zonder handicap niet altijd weten hoe ze goed kunnen omgaan met die beperkingen. Daarom hebben we een belevingsspel ontwikkeld: hoe kan je bepaalde opdrachten tot een goed einde brengen als je je handen niet kan gebruiken door spasticiteit of als je in een rolstoel zit? Hoe begrijp je elkaar als je niet kan spreken of horen? Hoe kan je dingen grijpen of vangen als je blind bent?”

Anke met een aantal onderdelen van het spel.© Ward Bosmans

Prototype

Ondertussen hebben Anke en haar collega’s een prototype klaar van ‘Expeditie Inclusief’ dat ze al verschillende keren hebben uitgetest bij kinderen tussen 6 en 10 jaar. De bedoeling is nu om een 30-tal spelkoffers te verspreiden over alle Vlaamse provincies. “We mikken op gemeentebesturen, jeugdwerk en bibliotheken die de spelkoffers kunnen uitlenen aan scholen of jeugdbewegingen. Tijdens de testen die we deden werd het spel alvast zeer positief onthaald door kinderen uit onze doelgroep. Er waren zelfs kinderen die ons vroegen of ze mochten verder spelen toen de tijd om was. Dat bevestigt ons vermoeden dat er nood was aan zo’n spel. We werken nu samen met ‘De Aanstokerij’ om ons prototype om te zetten in een spel met stevige en duurzame materialen dat mooi is vorm gegeven.”

In juni zouden de 30 spelkoffers klaar moeten zijn zodat ze volgend schooljaar meteen gebruikt kunnen worden.

De kinderen moeten opdrachten uitvoeren met onder andere deze speciale bril.© Ward Bosmans

Expeditie Inclusief

Maar hoe zit ‘Expeditie Inclusief’ precies in elkaar? “Het vertrekpunt is een kolonie pinguïns die samenleven op een ijsschots. Door de klimaatopwarming brokkelt die af waardoor de pinguïns zich noodgedwongen moeten verspreiden over zes kleinere eilandjes. Op elk van die eilandjes kunnen de kinderen opdrachten doen waarmee ze een tegel verdienen. Als alle tegels op alle eilanden verdiend zijn, hebben ze weer een ijsschots waar ze samen kunnen leven en is er een groot pinguïnfeest.”

“We hebben ook nog twee extra eilanden gecreëerd – doorloopeiland en rusteiland – voor kinderen die er even tussenuit willen. In de opdrachten die de kinderen moeten doen zijn telkens vier handicaps verwerkt. Dat kan een opdracht zijn met een prismabril die een visuele handicap voorstelt. Of eendjes vissen met de heupen, wat dan weer een motorische beperking simuleert, tennisballen onder de poten van een stoel moeten een rolstoel voorstellen. De kinderen met een beperking krijgen tijdens het spel steun van de andere kinderen. Tegelijkertijd kunnen kinderen zonder beperking ervaren hoe de anderen zich voelen bij zo’n opdracht.”

Vluchtelingen

“In het spel komen zijdelings ook enkele actuele thema’s aan bod. Uiteraard de klimaatopwarming die de ijsschots doet smelten en de boodschap dat we moeten samenwerken om hier iets aan te doen. Maar ook de vluchtelingenproblematiek vind je terug. De pinguïns moeten verhuizen naar andere eilandjes en we hebben bovendien de pinguïns uit het spel bewust niet alleen Vlaamse namen gegeven.”

Door het gebruik van speciale hulpmiddelen leren kinderen zonder beperking hoe moeilijk het soms is voor hun vriendjes met een beperking.© Ward Bosmans

Anke raadt aan om het prentenboek ‘Een zee van liefde’ te gebruiken als voorbereiding op het spel. In dat boek wordt een pinguïn verliefd op een beer. De boodschap van het boek is dat je ook kan houden van mensen die helemaal anders zijn.

www.deouders.be/spelkoffer-expeditie-inclusief

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Bornem