© Shutterstock
Lijkt de tijd voorbij te vliegen? Dat ligt niet aan je hoofd, maar vooral aan je hart
Time flies when you’re having fun. Je kent het wel: een leuke namiddag vliegt voorbij, terwijl sommige middagen op kantoor dan weer tergend traag voorbijgaan. Maar hoe komt dat nu eigenlijk? Brits onderzoek suggereert in het medisch vakblad ‘Current biology’ dat het aan ons hart ligt.
Als je druk in de weer of enthousiast bent, kan het lijken alsof de tijd voorbijvliegt. Voel je verveling toeslaan, dan lijkt het eerder alsof de minuten tergend traag voorbijtikken. Dit welbekende fenomeen is al druk onderzocht. Onderzoekers dachten tot voor kort dat bepaalde hersenmechanismen deze vervormingen van de tijd veroorzaken, maar academici aan de universiteit van Londen zien een andere oorzaak.
Volgens hen ligt het niet alleen aan ons brein, maar ook aan het hart. Dat staat immers continu in verbinding met onze hersenen. Het hart stuurt bij elke hartslag signalen naar het brein. Dat geeft dan weer cruciale informatie over de toestand van het lichaam.
De onderzoekers baseren hun bevindingen op enkele experimenten. In een daarvan presenteerden ze een reeks korte gebeurtenissen aan een groep proefpersonen. Dat deden ze tijdens een hartslag (de systolische fase van de hartcyclus), maar ook wanneer het hart samentrekt en signalen naar de hersenen stuurt, dus tussen de hartslagen door (de diastolische fase). Hetzelfde gebeurde wanneer het hart ontspande en geen informatie naar de hersenen stuurde.
En wat blijkt uit alle testen? Wanneer gebeurtenissen tijdens de diastole werden gepresenteerd, dachten mensen dat de tijd langer duurde. In de systolische fase leek de tijd te vliegen. “Deze patronen van samentrekking en uitzetting laten zien hoe onze perceptie van tijd voortdurend wordt beïnvloed door onze interne fysiologische toestanden”, besluiten de onderzoekers.
Hoofdpunten
Verijdelde aanslag had Bart De Wever als doelwit: geradicaliseerde moslimjongeren hadden plannen om burgemeester te vermoorden
Van de afgehakte varkenskop over “smakelijke pannenkoeken” tot bedreigingen na Operatie Sky: De Wever al meermaals geviseerd
STANDPUNT. De aanslag is dan wel verijdeld, toch laat hij sporen na. Voor De Wever én voor ieder van ons
Expert inlichtingendiensten waarschuwt na verijdelde aanslagen: “Jonge extremisten gaan sneller tot actie over”
MEER OVER Lifestyle
“Mama, waar kom ik eigenlijk vandaan?”: wat zeg je als een jong kind zich vragen begint te stellen rond seksualiteit?
Binnenkijken in de 18de-eeuwse ‘walviswoning’ van Piet en Sarah
Klassiek, subtiel en vooral peperduur: Gwyneth Paltrows rechtszaakoutfits gaan over de tongen
Meer dan de helft van de Belgen eet minstens 4 keer per week vlees