Voor de zesdeklassers van de gemeentelijke basisschool Centrum in Vosselaar heeft het wiskundig getal pi geen geheimen meer.© RR

Elise onthoudt 255 cijfers na de komma van getal pi: zesdejaars leven zich uit tijdens pi-dag

Vosselaar -

Traditiegetrouw staat op 14 maart het wiskundig getal pi centraal bij de leerlingen van het zesde leerjaar van de gemeentelijke basisschool Centrum in Vosselaar. Juf Ilse daagde haar leerlingen dinsdag uit om zo veel mogelijk cijfers na de komma van het oneindige getal te onthouden. Elise Verbrugge kroonde zich tot pi-kampioen nadat ze 255 cijfers na de komma heeft kunnen opsommen.

Bart Van den Langenbergh

14 maart staat helemaal in het teken van het mysterieuze getal pi. In de Amerikaanse schrijfwijze wordt 14 maart geschreven als 3/14, wat overeenkomt met de driecijferige benadering voor pi.

Ook dit jaar stond het getal pi centraal in het zesde studiejaar van de gemeentelijke basisschool Centrum in Vosselaar. De voorbije jaren daagde juf Katrien De Vos de 11- en 12-jarigen uit om zo veel mogelijk cijfers na de komma te onthouden. Dit schooljaar nam juf Ilse Apers de fakkel als leerkracht van het zesde leerjaar over en daardoor dus ook de pi-challenge. “Pi-dag is voor mij een extra speciale dag want dan vieren we ook de verjaardag van onze jongste dochter. Een gemakkelijk te onthouden datum”, legt juf Ilse Apers uit. “In het zesde leerjaar leren we de omtrek en oppervlakte van de cirkel. Hiervoor hebben de leerlingen het getal pi nodig.”

De winnaar van de wedstrijd van dit jaar is Elise Verbrugge. Zij kon 255 cijfers na de komma van het getal pi onthouden. “Bij de eerste testjes van de wedstrijd was het nochtans haar zus die met de kopplaats ging lopen. Het zit wat in de familie want twee schooljaren geleden won hun broer”, zegt juf Ilse. “De tweede plaats ging naar Sitse Segers met 190 cijfers na de komma. En de derde plaats was voor Niels Weverbergh met 161 cijfers. De zus van Niels eindigde ooit ook in de top drie.”

De drie winnaars van de pi-challenge in Vosselaar met Elise Verbrugge aan de top. Zij kon liefst 255 cijfers achter de komma van pi onthouden.© RR

Inspiratie van Tom Waes

Nadat de leerlingen de oppervlakte van de cirkel onder de knie kregen, begonnen ze al na de kerstvakantie aan de eigenlijke pi-challenge. De leerlingen kregen eerst een filmpje te zien van Tom Waes waarbij hij in een uur de eerste honderd kommagetallen van pi leerde. “Daarin werd hem verteld dat je dit best kan doen doet door een weg te verzinnen in zijn huis. De eerste tien getallen werden via zo’n weg uitgebeeld. De leerlingen hadden dus al een basis van tien kommagetallen”, schetst de juf. “Nadien deden we enkele keren per week een kort testmomentje. Uiteraard deden ze dit niet alleen voor de eer. De grote snoepzakken voor de drie eerste plaatsen waren een extra stimulans.”

Omdat iedereen zijn best heeft gedaan, kregen alle andere deelnemers ook een kleinigheidje.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Vosselaar