Jean De Clippeleir verzorgt al 30 jaar de dagelijkse werking© koen fasseur

Sint-Jozefkapel in Nieuwe Wijk ontvangt drie dagen lang internationale bedevaarders

Kapellen -

De Sint-Jozefkapel is klaar om dit weekend honderden bedevaarders te ontvangen die deelnemen aan 55ste internationale Sint-Jozefbedevaart. Omdat de naamdag van Jozef op zondag valt, zijn er ook op maandag vieringen.

Jean De Clippeleir neemt al dertig jaar het dagelijks beheer van de Sint-Jozefkapel aan de Nieuwe Wijk 13-14 op zich. Hij zorgt er onder meer voor dat de kapel alle dagen toegankelijk is voor bezoekers. 19 maart, de naamdag van Jozef, ontvangt de kapel bedevaarders uit zowel binnen- als buitenland. Jean De Clippeleir: “Omdat 19 maart een zondag is en we dan moeten rekening houden met de zondagse diensten, wordt het hoogfeest van de heilige Jozef ook gevierd op maandag 20 maart. Dat uitgerekend de kleinere kapel aan Nieuwe Wijk zoveel bedevaarders trekt, is geen toeval.” 

Zuster Justa.© koen fasseur

“De Nieuwe Wijk was vorige eeuw niet meteen de meest godvruchtige wijk in Kapellen. Hier woonden vooral socialisten, die niets te maken wilden hebben met priesters of kerk. In datzelfde Kapellen werd op 8 maart 1909 Philomene Calluy geboren. Toen ze pas zeven maanden oud was, overleed haar moeder. Philomene groeide op in het weeshuis. De weeskinderen mochten zeker niet spelen met de kinderen van de Nieuw Wijk. Toch doet ze dat en zo leert ze dat deel van Kapellen kennen. Later treedt Philomene Calluy in bij de zusters van Berlaar en geeft ze les aan de normaalschool. Vanaf dan gaat ze door het leven als zuster Justa.

Jean De Clippeleir: “In de kloostertuin in Berlaar staat een levensgroot beeld van Sint Jozef. Zuster Justa ging er elke dag bidden. Het was op die plaats dat ze een visioen kreeg. Ze hoorde een klare mannenstem die zei haar ‘Breng mij naar de Nieuwe Wijk in Kapellen. Daar zal ik ten beste spreken voor allen die mij aanroepen’.

Onbekenden gaven dit beeld aan de pastoor van Kapellen.© koen fasseur

 

Beeld Sint-Jozef

Rond dezelfde periode klopten onbekenden aan bij de Kapelse pastoor Kenis. Ze gaven hem een in gazettenpapier gewikkeld beeld van Sint-Jozef. Zuster Justa kwam dat te weten en overhaalde de pastoor en zijn huishoudster om dat Sint-Jozefsbeeld te plaatsen in de Nieuwe Wijk. Dat ging echter niet vanzelf, want in eerste instantie wilde Pastoor Kenis dat niet. Maar toen hij voor zijn stijve knie zelf de hulp van Sint-Jozef aanriep en genas zonder operatie, was hij voor het idee gewonnen.

Op 1 mei 1956 stond het beeld er, op een blokje, tegen de gevel van een woning. Het werd met feestmuziek ingehuldigd en sindsdien kwamen mensen elke woensdag de rozenkrans bidden voor het beeld. De kaarsjesprocessie op 19 maart 1957 werd bijgewoond door 3.000 mensen. De vrouw die in de woning woonde, was niet meteen voorstander van het beeld van Sint-Jozef. Later veranderde dat en toen ze besliste om haar woning te verkopen, stelde ze als voorwaarde dat er een Sint-Jozefkapel in zou komen. Na haar dood is de kapel er gekomen. Later werd het huis naast de kapel aangekocht en in 2001 werden beide woningen afgebroken om plaats te maken voor een moderne en ruime nieuwbouw.

Tientallen dankbetuiginen uit heel de wereld.© koen fasseur

 

Processie

Dit weekend verwacht de Sint-Jozefkapel opnieuw honderden bedevaarders uit heel Vlaanderen, Nederland en andere landen. In de inkomhal van de kapel hangen vele tientallen dankbetuigingen uit heel ons land, maar ook uit Frankrijk, Engeland en zelfs de VSA. Zaterdag 18 maart vertrekt de sacramentsprocessie om 14u30 vanuit de Sint-Jacobuskerk in Kapellen naar de Sint-Jozefkapel, waar de relikwie van Sint-Jozef wordt geëerd. In de kapel speelt Stabroekenaar Staf Van Kerckhoven op het orgel.Op maandag 20 maart volgt nog het Hoogfeest van Sint-Jozef met om 11 uur een eucharistieviering met Gregoriaanse zang en om 15.30 uur een plechtig lof en zegen, met verering van de relikwie.

Waar nu de kapel staat, waren er vroeger twee woonhuisjes© koen fasseur

Kapel biedt plaats aan ruim 200 gelovingen.© koen fasseur

(Erik Vandewalle)

Info: www.kerknet.be › artikel › sint-jozefkapel

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners