Herman Janssens schildert graag in openlucht.© rr

Kunstschilder Herman Janssens exposeert in de Sint-Jozefkapel: Gefascineerd door de ruwheid, de kleurenpracht en het licht van het landschap in de Provence

Brasschaat-Ekeren-Séguret (Zuid-Frankrijk) -

Herman Janssens (59) verhuisde in 2020 definitief vanuit het Antwerpse naar de Provence om zijn droom waar te maken en zich daar te nestelen met zijn schilderspalet en penselen. Eddy Thomas (88) volgde met enkele kunstenaars van Cultuurstation Tracé in Ekeren vorig jaar in mei een workshop bij Janssens in Zuid-Frankrijk.

Eddy Thomas trok in mei vorig jaar met enkele kunstenaars van Tracé naar Herman Janssens in de Provence.© Marc Wouters

“Ik heb Herman leren kennen in de jaren negentig, toen hij in mijn galerij in Boom exposeerde”, vertelt Eddy. “De interesse voor zijn werk en de kunstenaar is blijven hangen.” Sinds 2009 geeft Herman Janssens schildersworkshops in Séguret in de Vaucluse, waar hij zich later zou genestelen. Herman geeft graag zijn kennis door en daar hebben zeven kunstenaar van Tracé in mei vorig jaar op ingepikt.

Herman Janssens verlaat even zijn domein om te exposeren in de Sint-Jozefkapel in Brasschaat. Eddy Thomas is gastspreker. Kunstenaar worden was volgens de ouders van Herman geen echt beroep. “Ik moest dan ook wachten tot mijn veertigste om mijn droom te volgen”, vertelt hij. “Mijn ouders namen mij mee op vakantie door heel Frankrijk. De Vauclusestreek vonden ze de mooiste plek om te vertoeven. Ik was toen zeventien jaar en werd mateloos gefascineerd door de ruwheid, de kleurenpracht en het licht van het landschap in de Provence”, vertelt Herman. “Mijn inspiratie kwam tijdens deze vakanties vooral tot uiting in de schetsen en schilderijen van de Mont Ventoux.”

Workshop

Herman Janssens praat met enthousiasme over de Provence. De mooiheid van de streek wil hij ook delen met andere kunstenaars. Hij organiseert jaarlijks de workshop ‘Maak je eigen schilderij in de Provence’. De formule slaat aan, omdat zowel de leek als de gevorderde kunstschilder op het einde van de week tevreden naar huis gaat met meerdere eigen schilderijen. “Ik geef op een bevattelijke en persoonlijke manier mijn kennis en inzichten door in verband met kleur, perspectief en compositie”, zegt Herman.

Terre Brute

Eddy Thomas verwelkomt Herman Janssens donderdag 23 maart om 19.30u in de Sint-Jozefkapel aan de Augustijsnslei 76 in Brasschaat. In de expositie ‘Terre Brute’ vloeien verschillende dingen samen. “Ik schilder graag buiten, in de ruwheid en de puurheid van de Provençaalse natuur. Daardoor reuk ik meer, zie ik verder, voel ik de zon en doe ik nog zoveel meer indrukken op. Dat is het moment waarop ik het best mijn gevoelens kan omzetten in mijn schetsen en schilderijen”, besluit de kunstenaar. (mawo)

Sint-Jozefkapel, Augustijnslei 76, Herman Janssens ‘Terre Brute“, vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 maart van 10 tot 18u.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners