De Stationsberg in Sint-Katelijne-Waver.© rr

Hogere boetekans voor wie fietsers voorbijsteekt op Stationsberg: “Extra maatregelen maken regels nog eens duidelijk”

Sint-Katelijne-Waver -

Chauffeurs die over de spoorwegbrug in Sint-Katelijne-Waver rijden, mogen geen fietsers voorbijsteken. Doe je dat toch, dan loop je voortaan een verhoogde kans op een boete. Het lokaal bestuur neemt ook bijkomende maatregelen om de regels duidelijk te maken. “Samen met Infrabel blijven we intussen werken aan de meest effectieve langetermijnoplossing: een heraanleg”, zegt burgemeester Kristof Sels (N-VA).

Kristof Van Rompaey

De Stationsberg, zoals de brug over de spoorweg in Sint-Katelijne-Waver in de volksmond wordt genoemd, is een oude, smalle brug. Fietsers en auto’s delen er de rijbaan. Er is geen plaats voor fietspaden. “Het zicht is er slecht door de bocht die de weg op de brug maakt”, zegt Kristof Sels. “Daarom is het voor auto’s verboden om fietsers voor te steken. We namen de voorbije jaren al heel wat maatregelen om dat aan te tonen. Er is een volle witte lijn die je niet mag oversteken. We brachten ook fietsertjes aan op het wegdek, maar toch krijgen we nog te veel meldingen van voorbijstekende auto’s. Fietsers vinden dat zeer beangstigend.”

In februari plaatste het lokaal bestuur sensibiliseringsborden om automobilisten extra te wijzen op de regels. De komende weken rolt het nog verschillende maatregelen uit. “De fietsertjes-markering wordt meer naar het midden van de rijbaan verplaatst”, licht burgemeester Sels toe. “Zo geven we aan dat de fietsers niet in de goot moeten rijden en maken we autobestuurders duidelijk dat er geen plaats is om fietsers in te halen.”

ANPR-camera

Op de middenlijn wordt een ribbelmarkering aangebracht. Zo zullen bestuurders horen en voelen wanneer ze over de lijn rijden en dus iets verkeerd doen. Wie ondanks alle waarschuwingen toch nog fietsers inhaalt, loopt een groot risico om beboet te worden. “Aan de brug staat een ANPR-camera. Politiezone Bodukap zal de foto’s geregeld bekijken”, zegt de burgemeester. “Daarop is heel duidelijk te zien of een voertuig de volle witte middellijn overschrijdt. Is dat het geval, dan mag de bestuurder zich aan een bekeuring verwachten.”

De langetermijnoplossing voor het probleem is een heraanleg van de oversteek. “Met deze acties willen we de fietsveiligheid op korte termijn verhogen”, stelt Sels. “Het is een belangrijke passage voor veel fietsers op weg naar school, werk of hobby. Bij een alternatief moeten ze minstens vier kilometer omrijden. We doen dus ons uiterste best om dit heikele punt zo veilig mogelijk te maken. We stimuleren autobestuurders om hetzelfde te doen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Mechelen