© DBA

Man vindt geen werk en gaat dan maar op dievenpad: 18 maanden cel

Sint-Katelijne-Waver -

De correctionele rechtbank heeft een 39-jarige Moldaviër veroordeeld tot 18 maanden celstraf met uitstel voor enkele inbraken in Sint-Katelijne-Waver. Twee slachtoffers stelden zich burgerlijke partij en getuigden tijdens het proces ook over de impact die de inbraak had op hun leven.

Theo Derkinderen

I.L. ging op 13 december op dievenpad in Sint-Katelijne-Waver. Hij sloeg toe op de Berlaarbaan. Uit de garage van een woning stal hij twee dure fietsen en iets verderop ging hij met allerlei werkmateriaal aan de haal. De recherche van politiezone Bodukap kon uiteindelijk achterhalen dat de dader zich met een Landrover verplaatste. I.L. kon gearresteerd worden en op zijn gsm stonden foto’s van de gestolen fietsen en het gereedschap.

Tijdens het proces namen twee slachtoffers het woord. “De emotionele impact van een inbraak is enorm. Veel zwaarder dan dat ik had verwacht”, vertelde een vrouw. “Tijdens de nacht durf ik niet meer naar beneden te gaan. Als ik naar de garage moet, begint mijn hart te bonken en luister ik eerst aan de deur om toch maar zeker te zijn dat ik niets hoor.”

Hetzelfde verhaal bij een tachtiger. “Mijn vrouw durft niet meer naar beneden te gaan om iets te drinken. En ze durft amper nog buiten te komen. Als ze dat toch doet, dan controleert ze alles dubbel om zeker te zijn dat alles vast is.”

Geld verdienen

“I.L. is naar ons land gekomen om hier te werken en geld te verdienen. Maar dat was allemaal minder evident dan aanvankelijk gedacht. Hij vond hier geen werk en is dan op dievenpad gegaan. En dat was een grote fout van hem. Dat beseft hij nu heel goed”, reageerde advocaat Pieter De Wit.

De twee slachtoffers vroegen samen meer dan 7.500 euro schadevergoeding. I.L. excuseerde zich en beloofde er alles aan te doen om hen te vergoeden. De rechter legde een straf met uitstel op. De boete van 1.600 euro is wel effectief te betalen. (tdk)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen