ZNA Middelheim brengt Belgische kunst naar ziekenhuis

Antwerpen -

Kunst aanbieden op opvallende locaties, dat is wat het Pasfoundation Fonds van de Koning Boudewijnstichting wil doen. Het fonds zorgde ervoor dat de gangen van het ZNA Middelheimziekenhuis worden aangekleed met kunst voor de bezoekers, het personeel en de patiënten.

Rebecca Van Remoortere

Vanaf nu kan iedereen die wel eens in het ZNA Middelheim komt, werken van Belgische kunstenaars ontdekken in het ziekenhuis. Op zeven verdiepingen hangt een kunstwerk in de centrale hal tussen de vleugels van het gebouw. Alle werken hebben een link met de nabijgelegen afdeling. De kunstwerken blijven twee en een half jaar in ZNA Middelheim.

De kunstwerken kwamen er door een samenwerking met de Pasfoundation dat kunst wil aanbieden op bijzondere plaatsen.

“De kunstwerken worden gepresenteerd op evenveel kruispunten in het hoofdgebouw. Zo komen de verschillende afdelingen van het ziekenhuis in contact met kunst, als een open uitnodiging om even stil te staan, te ontdekken en te genieten van de verbindende kracht van kunst. De werken zijn een doorsnede van de erfgoedcollectie die rondreist bij de partners van de Pasfoundation. Het gaat om een mix van moderne kunst, soms kleurrijk, soms strak en vaak ook met een knipoog”, zegt Sylvie Van Dun van Pasfoundation, dat staat voor Private Art Support Foundation.

Passanten kunnen een QR-code scannen bij elk werk die verwijst naar de biografie van de kunstenaar en een ruimere presentatie van zijn of haar werken ter nadere kennismaking.

Elk werk maakt een subtiele verwijzing naar de ziekenhuisafdeling op die verdieping. De Antwerpse kunstenaar Camiel Van Breedam brengt het werk Zo vrij als een Belgische vogel in de natuur op de vierde verdieping. Deze assemblage is een stil protest tegen de wegwerpmaatschappij. Het is tekenend voor zijn oeuvre dat bol staat van de maatschappelijke reflecties, met aandacht voor duurzaamheid. Hij gebruikt doorleefde materialen, daarom heeft het werk een plaats gekregen op de vierde verdieping bij de geriatrie.

© Dirk Kerstens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV