De Rüppells gier werd zondag in Lier gespot, daarna vloog hij door naar Emblem.© RTV

Rondzwervende gier nog altijd niet gevangen: “Het is wel geen vale gier, maar een Rüppells gier”

Lier, Emblem -

De gier die zondag gespot werd in Lier, is geen vale gier maar een Rüppells gier. Het dier had maandag het grondgebied van Lier verlaten en was in het naburige Emblem (Ranst) gespot, waar de eigenaar de vogel probeerde te vangen.

“We hebben inderdaad vernomen dat de gier zich in Emblem zou bevinden”, aldus de politie van Lier. “De eigenaar zou hem daar proberen te vangen, maar daar slaagde hij niet in. We hopen uiteraard dat dit lukt en vooral dat het dier door al de belangstelling niet te veel stress oploopt.”

Een  Rüppells gier in Zoo Antwerpen.© Joris Herregods

Jan Dams, coördinator van de vogelafdeling in de Zoo van Antwerpen, geeft wat toelichting bij de diersoort. “Ik heb zelf het filmpje gezien en zag dat het geen vale gier was, maar een Rüppels gier. Een vale gier is helemaal bruin, terwijl deze donker is met witte vlekken. Als je de vogel niet in het nauw drijft, zal hij zeker niet aanvallen. Bij ons in de dierentuin zitten ze in de doorloopruimte waar ze niet afgescheiden zitten van de bezoekers, we hebben er dus vertrouwen in dat hij niet aanvalt”, aldus Dams.

Honger of koude temperaturen deren de gier ook niet snel. “Gieren zijn aaseters, ze gaan niet zelf op jacht. Wij geven de gieren om de twee dagen eten, maar ze kunnen makkelijk een week zonder voedsel. Ik heb gezien dat de eigenaar hem probeert te lokken, maar zolang hij geen honger heeft, zal hij niet snel komen. Veel aas zal hij hier niet vinden, misschien alleen een doodgereden konijn op de weg, of zo. En wat de koude betreft: het zijn de vogels die het hoogst kunnen vliegen, tot 8.000 meter hoogte. Dat is hoger dan de meeste vliegtuigen vliegen en daar zijn de temperaturen heel laag. Ze vliegen ook op thermiek: dus als er veel wind staat, zou hij ver kunnen komen. Maar de meeste eigenaars geven hun gier een zendertje. Ik hoop dat de eigenaar hem snel te pakken heeft.” (givl)

Jan Dams, coördinator van de vogelafdeling in de Zoo van Antwerpen geeft wat toelichting bij de diersoort.© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lier