Het tankstation De Guil is ondertussen al afgebroken, binnenkort gaat ook het hoekhuis tegen de vlakte.© Theo Derkinderen

Alles wordt in gereedheid gebracht voor grootste werf in 25 jaar: heraanleg Sint-Amandsesteenweg start in het najaar

Bornem -

De voorbereidende werken voor de heraanleg van de Sint-Amandsesteenweg in Bornem zijn in volle gang. De voorbije twee weken werd onder meer het tankstation De Guil al afgebroken. Later verdwijnt ook de muur van het kerkhof en zal de ingang van het kerkhof ook verplaatst worden. Het zijn vooral nutsbedrijven die momenteel bij de voorbereidende werken betrokken zijn.

Theo Derkinderen

Een aannemer heeft de voorbije weken het bekende tankstation De Guil al afgebroken. Binnen afzienbare tijd zal ook de hoekwoning met de Dulftstraat worden afgebroken. “Na die werken zal de bestaande kerkhofmuur worden gesloopt zodat er meer ruimte komt voor de fietsers. Er zal ook een tijdelijke nieuwe toegang tot het kerkhof worden voorzien via de parking van De Guil”, laat het gemeentebestuur weten. “De bouw van een nieuwe kerkhofmuur staat na de zomer gepland en nog voor de eigenlijke start van de rioleringswerken op de Sint-Amandsesteenweg.”

Het kruispunt van de Sint-Amandsesteenweg met de Dulftstraat en de Absveldstraat zal er na de werken helemaal anders uitzien.© Gemeente Bornem

De komende vijf weken wordt er in verschillende werfzones gewerkt. Het gemotoriseerde verkeer zal door middel van verkeerslichten beurtelings voorbij de werken kunnen rijden. Het gaat om werken langs de zijde van het fietspad tussen de Branstsedreef en de Dulftstraat.

Kruispunt afgesloten

Binnen enkele weken wordt dan het kruispunt van de Dulftstraat met de Absveldstraat en de Sint-Amandsesteenweg volledig afgesloten. “Het gaat om werken die een drietal weken in beslag zullen nemen. Fietsers en voetgangers zullen steeds voorbij de werken kunnen. Voor het gemotoriseerde verkeer wordt een omleidingsroute voorzien.”

Een impressie van hoe de nieuwe muur en de ingang van het kerkhof er na de werken zullen uitzien.© Architect Bart Van Laethem

Na de werken op het kruispunt wordt de werfsituatie omgedraaid en wordt er gewerkt langs de zijde van de supermarkten. Ook daar zal in verschillende werfzones worden gewerkt en kan het verkeer beurtelings voorbijrijden. “Als de zijstraten van de Sint-Amandsesteenweg in een werfzone liggen, dan worden ze langs de kant van de steenweg afgesloten en voorzien we een omleiding. Heel belangrijk is dat de winkels op de Sint-Amandsesteenweg steeds bereikbaar blijven.”

Ook het kruispunt aan de Vierhoeken krijgt een volledige metamorfose.© Gemeente Bornem

Verkeersveiliger

Als het weer het toelaat, zouden de voorbereidende werken tegen midden juni afgerond moeten zijn. In het najaar start dan de grote heraanleg van de Sint-Amandsesteenweg en komt er ook een gescheiden rioleringsstelsel. In de Bareldreef komt ook een nieuw pompstation. Het gaat om de grootste werf in 25 jaar in Bornem. “Aan weerszijden van de weg komt een voetpad en een breed fietspad. De gemeente kocht enkele panden op om de kruispunten verkeersveiliger te maken. Zo zullen de kruispunten met de Dulftstraat, de Bareldreef en aan de Vierhoeken er na de werken helemaal anders gaan uitzien”, klinkt het nog.

De twee scholen op de Sint-Amandsesteenweg verleggen hun ingang naar de achterzijde van het gebouw. De heraanleg van de steenweg zou ongeveer een jaar duren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen