Elias Claessen op het kunstgras van de oefenruimte buiten. Op de achtergrond de nieuwe praktijk met ruime parking.© Bart Van den Eijnden

Kinesist Elias Claessen opent ultramoderne groepspraktijk met buitenruimte: “Ideaal om in buitenlucht aan revalidatie te werken”

Rijkevorsel -

Elias Claessen (30) heeft begin deze week de deuren van zijn kinepraktijk geopend op de Looiweg in Rijkevorsel. Voorlopig houdt hij de boel in zijn eentje draaiend, maar Elias hoopt op termijn een groepspraktijk te starten. Naast alle mogelijke toestellen in de grote revalidatieruimte, valt ook de tuin op met bijna 200 vierkante meter kunstgras. “Ideaal om patiënten buiten aan hun herstel te laten werken.”

Bart Van den Eijnden

Elias Claessen is intussen vijf jaar als zelfstandig kinesist aan de slag. Eerder werkte hij in een groepspraktijk in Beerse. Bij de start van de coronacrisis begon hij op zichzelf in zijn eigen huis. “Dat was in een kamertje waar net een behandelingstafel paste. Niet ideaal, maar ik had meteen wel genoeg werk. Toen begon het idee te rijpen om een eigen praktijk te bouwen. Dat plan heeft twee jaar nodig gehad om werkelijkheid te worden.”

Op de huidige locatie, op de Looiweg, stond een halfopen woning uit de jaren zestig. Nadat de oorspronkelijke renovatieplannen van tafel waren geveegd, sloopte Elias het oude huis en begon met een schone lei. “Nu is het helemaal geworden zoals ik het voor ogen had.”

Naast de grote oefenruimte zijn er vier kabinetten. “Twee zijn al volledig uitgerust voor kine, maar er is dus plaats voor andere professionals uit de gezondheidssector. Dat kan een andere kinesist zijn, maar ook een diëtist of een personal trainer. Alle materiaal en toestellen zijn hier voorhanden. Het is voor alle duidelijkheid niet de bedoeling om er een fitness van te maken. Het moet wel passen in de gezondheids- en revalidatiesector.”

In de grote oefenruimte staan de meest uiteenlopende toestellen om te revalideren.© Bart Van den Eijnden

Het gebouw is een gedeelde eigendom van Elias en zijn broer, die in het ruime appartement boven de zaak woont. Maakte de grote investering hem niet zenuwachtig? “Niet echt, ik heb een beroep dat altijd toekomst zal hebben. Heel veel mensen, jong en oud, hebben last van hun rug, nek of knieën. Globaal genomen zijn er nog steeds te weinig kinesisten. Ik had een gezonde stress voor de investering, maar ik zag het wel helemaal zitten.”

Buiten sprintjes trekken

De grote buitenruimte naast de parking springt in het oog. “Het is wel degelijk de bedoeling om die te gebruiken. In de vorige groepspraktijk heb ik dat gemist. In de zomer was het daar altijd puffen en zweten, ondanks de airco. Er is toch niets heerlijkers dan in de gezonde buitenlucht aan je herstel werken? Een revaliderende voetballer zou er bijvoorbeeld wat sprintjes kunnen trekken. Of een personal trainer zou een circuittraining aan een groepje leerlingen kunnen geven.”

Verkalking aanpakken

De jonge kinesist heeft een aantal specialisaties. Een ervan is de behandeling van spanningshoofdpijn. “In tegenstelling tot bijvoorbeeld migraine is spanningshoofdpijn een secundaire hoofdpijn. De oorzaak ligt vaak in de nek of de schouders. En dat is goed te behandelen.” Uniek voor Rijkevorsel is de shock wave-therapie die Elias zijn patiënten kan aanbieden. “Daarmee kun je verkalking van pezen en gewrichten aanpakken, ook de behandeling van hielspoor is een belangrijke troef. De oorspronkelijke technologie komt uit de urologie, waar dokters er nierstenen mee gingen verbrijzelen. Het toestel voor kinebehandelingen is niet goedkoop, maar ik kende het van mijn vorige werkplaats en vind het echt een meerwaarde hebben.”

kine-elias.be

Elias demonstreert een spierversterkende oefening.© Bart Van den Eijnden

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rijkevorsel