Fanfare Sint-Pieter en punkband The Priceduifkes spelen samen koperpunk.© Joren De Weerdt

150-jarige fanfare wint award voor uitvinden van ‘koperpunk’

Herenthout -

De Vlaamse Amateurmuziekorganisatie (VLAMO) beloont de Koninklijke Fanfare Sint-Pieter uit Herenthout met een award. De jarige fanfare wint de prestigieuze prijs na een gewaagd en gesmaakt concert met de punkers van The Priceduifkes.

Stefan Laenen

De Koninklijke en jarige fanfare Sint-Pieter vlamde op het rockfestival Clamotte Rock het zeil van de tent samen met de Kempense punkband The Priceduifkes. Een unieke samenwerking die leidde tot het nieuwe genre koperpunk. “Baanbrekend”, oordeelt muziekorganisatie VLAMO. “Er kleven veel vooroordelen aan een fanfare. Soms houdt de fanfarewereld haar oubollige imago zelf in stand. Sint-Pieter maakt een vuist tegen deze vooroordelen, en slaat ze zelfs compleet aan diggelen. Wie nu nog oordeelt dat een fanfare niet mee is met de tijd, was er duidelijk niet bij op Clamotte Rock”, oordeelt Geert Vanmaeckelberghe van VLAMO.

“Sint-Pieter greep het rockpubliek bij de ballen en toont wat een fanfare is, wat die kan en hoe die klinkt”, gaat het jurylid verder. “Het orkest werd niet weggeblazen door de punkband. Sint-Pieter en The Priceduifkes speelden perfect in harmonie. Ik kan me voorstellen dat veel muzikanten van de fanfare buiten hun comfortzone traden. Doorgaans spelen ze voor een zittend publiek, terwijl ze op het festival werden geconfronteerd met een staand en vooral beweeglijk publiek. Veel festivalgangers kregen dankzij dit unieke concert een positief beeld van de fanfare.”

Een delegatie van fanfare Sint-Pieter toont trots hun VLAMO-award© RR

Te zot

Eerder dit jaar won Sint-Pieter al de cultuurprijs van de gemeente Herenthout. “Op zich al een mooie erkenning. Daarbovenop de prestigieuze VLAMO-award winnen, overtreft onze stoutste dromen”, reageert fanfarevoorzitter Erik Verreet. “Toen iemand het idee opperde om samen met The Priceduifkes een set op Clamotte te spelen, leek het voorstel ons te zot voor woorden. Maar we smeten ons. Onze muzikanten kregen door dit iniatief een enorme boost. We ontvingen massa’s positieve reacties. De award is de kroon op het werk. Er loopt nergens in Vlaanderen een voorzitter rond die zo trots is op zijn vereniging als ik.”

De fanfare sluit het feestjaar af met twee jubileumconcerten op 1 en 2 april in zaal Lux. “150 jaar jong en springlevend”, verzekert de voorzitter. “Het mag duidelijk zijn dat Sint-Pieter klaar is voor de toekomst. Op ons jubileumconcert brengen we de wereldpremière van Armada. Een werk van Stijn Aertgeerts dat speciaal voor ons jubileum is gecomponeerd.”

Tickets en info via www.kfsintpieter.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Herenthout