Nik Burvenich, Peter Henderikx en vooraan Lennie Henderikx met Ricky op schoot in het rookkot van De Tramstatie, dat ook een pareltje op zich is.© kma

Café De Tramstatie met knapste interieur uit wijde omtrek viert twintigste verjaardag van wedergeboorte

Emblem -

Café De Tramstatie op de Liersesteenweg 13 in Emblem (Ranst) viert zaterdag 18 maart zijn twintigste verjaardag met een liveoptreden van de groep Cellar. De kroeg met het mooiste interieur in de wijde omtrek dateert eigenlijk al van 1929, maar Peter Henderikx (59) kocht de kroeg in 1999, stak zijn hart in de restauratie en heropende in 2003 het café als een levend staminee-museum.

Kristin Matthyssen

Er zijn wel vaker optredens in De Tramstatie, meestal van rockabillygroepen. Dan wordt de biljarttafel afgedekt en gaan de stoelen aan de kant. Zaterdagavond komt de lokale band Cellar optreden om het twintigste jubileum van de wedergeboorte van De Tramstatie te vieren. Iedereen is welkom.

Wie binnenstapt in De Tramstatie, denkt dat het café uit 1929 al meer dan honderd jaar ongewijzigd is. Maar in de jaren zeventig werd het zoals zo veel bruine kroegen verknoeid met nieuwe vloeren en een plastic plafond.

Peter Henderikx (59) kocht de kroeg in 1999, uit nostalgie. “Ik ben hier geboren. Mijn ouders Ward en Maria hielden hier vroeger café. ‘Bij de War’, zo stond het toen bekend. Op een gegeven moment zijn zij in de vishandel gegaan. Zelf kwam ik ook in de vis terecht, maar oude café-inrichtingen verzamelen was mijn grootste hobby. Emaillen reclameborden van brouwerijen en bieren kon je toen nog voor een prikje kopen.”

De toog met bovenaan de oude klok van Trappisten Westmalle.© kma

Peter maakte van zijn hobby zijn beroep en restaureerde De Tramstatie op onnavolgbare manier. Hij verving de lelijke ‘moderne’ vloer door oude cementtegels die hij met de hand kuiste. Het lijkt alsof de vloer zoals vroeger nog in de zavel ligt, maar hij is goed geïsoleerd. Met oude houten cafébanken, toog en deuren met spiegelglas reconstrueerde hij het interieur.

Het café werd ook vergroot. Tegen de muur kwam zelfs authentiek café-behangpapier, zo dik dat het afwasbaar is en van een donkerbruine kleur zodat de nicotine niet opvalt. Vroeger was dat belangrijk. De tuin met terras en buitenbar is al even erfgoedwaardig. Nik Burvenich (51), de vriendin van Peter, houdt zich met de tuin bezig. Zij geeft les in kunstvakken op een secundaire school.

© kma

Dochter Lennie Henderikx (27) is de rechterhand van Peter in het café. Ze combineert dit met een baan als thuisverpleegster. “Er zijn zeker overeenkomsten, in beide beroepen draait het om de klanten goed soigneren en naar hen luisteren”, zegt Lennie. Ook caféhond Ricky vormt een bekende snoet.

De Tramstatie is zo uniek dat er zelfs soms trouwfoto’s worden genomen. Ben Segers en Bart Peeters kwamen er al voor opnames en Guido Belcanto kwam er gewoon als klant iets drinken aan de toog. “Een optreden van Guido Belcanto hier: dat zou tof zijn”, zegt Nik. “Ik ben een grote fan en hij past helemaal in het kader.”

De Tramstatie is op dinsdag, vrijdag, zaterdag en zondag open van 12u tot één uur ’s nachts. Alleen op zondag sluit het café al om 22u. De leeftijd van de klanten schommelt tussen de vijftien en honderd jaar. Peter telt al af naar zijn hoogdag zondag 13 augustus, want dan is het vanaf 7u weer emaillen borden- en reclamebeurs in de tuin van De Tramstatie.

© kma

Het mooiste rookkot van de regio, met nog oude reclame van Valkenbier van brouwerij Van de Wiele uit Viersel tegen de spiegel.© kma

Nik, Peter en Lennie.© kma

De beurs van emaillen borden is altijd een hoogdag ’s zomers voor Peter, die zelf nog steeds verzamelaar is.© kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners