OVERZICHT. Twee nieuwe sterrenrestaurants in Antwerpen, Vintage is Michelinster kwijt

Maandagmiddag is in het Koninklijk Theater van Bergen de nieuwe – digitale – gids van Michelin voorgesteld. Nooit eerder telde ons land zoveel sterrenzaken als nu. Een nieuwe driesterrenzaak kwam er niet, zowel Peter Goossens (Hof van Cleve), Viki Geunes (Zilte) als Tim Boury (Boury) behouden wel hun drie sterren. In onze provincie hebben nieuwkomers Glass en Misera in Antwerpen meteen een ster beet, maar is Vintage in Kontich – net als Eyckerhof in Bornem – zijn ster kwijt.

Chris Snick en Jan Claeys

(Lees verder onder de lijst)

Bekijk hieronder welke sterrenrestaurants er in onze provincie en het Waasland zijn.

Vorig jaar klokten we af op 133 sterrenzaken in België, wat een record was. Dit jaar doen we er nog eens 15 bij. Eén restaurant gaat van één naar twee sterren: Bozar Restaurant van Karen Torosyan. “25 jaar geleden kwam ik in België aan zonder dat ik één woord Frans kende”, vertelt Torosyan die geboren is in Georgië en op zijn achttiende in ons land aankwam met zijn gezin. Enkele jaren later ging hij werken bij de bekende chef Jean-Pierre Bruneau.

KAART. De Michelinsterren zijn uitgereikt: ontdek hier alle sterrenrestaurants in ons land

De eerste ster

Liefst 15 Belgische restaurants krijgen een eerste ster. Willem Hiele had vroeger al een ster in zijn oude zaak in Koksijde. Eind 2021 sloot hij die, verloor hij zo de ster, maar nu pakt hij die terug in zijn nieuw restaurant in Oudenburg. Matthieu Beudaert van Table D’Amis in Kortrijk had vroeger ook een ster, maar toen hij zijn gastronomisch restaurant in 2018 sloot, stond hij die af. Nu zit hij opnieuw op sterrenniveau met een eerste ster. Restaurant Misera van Nicolas Wentein Misera in Antwerpen krijgt ook een eerste ster. Misera werkte eerder al bij Sergio Herman in AIRrepublic maar vertrok daar om een eigen zaak te beginnen. Nog een oud leerling van Sergio: Maurice De Jaeger krijg een ster voor Sensum in Sint-Denijs-Westrem. Wout Bru is na acht jaar opnieuw sterrenchef. Ooit had hij twee sterren met zijn Maison Bru in Frankrijk, maar in 2015 verloor hij de laatste. Vanaf 2017 ging hij voor de groep van Marc Coucke koken in Durbuy. Met zijn restaurant Le Grand Verre behaalt hij de eerste ster. In Ixelles krijgt Humus x Hortense van Nicolas Decloedt die vroeger nog bij Kobe Desramaults werkte en een vegetarisch restaurant runt de eerste ster. “Leuk dat dit kan”, aldus Decloedt. “Duurzaamheid en gastronomie hoeven geen twee aparte begrippen te zijn. We geloven dat dit de toekomst is van de gastronomie.”

LEES OOK. Nicolas Misera, West-Vlaming maar ook rijzende ster in Antwerpen: “Met mijn keuken breng ik de zee naar ’t Stad”

Nicolas Misera.© frederik beyens

Kevin Graf van De Bakermat in Ninove kon niet aanwezig zijn op de ceremonie omdat zijn zaak open is. Plots zaten zijn gasten dus terwijl ze aan het eten waren in een sterrenzaak. In Antwerpen viel er ook nog een ster voor Glass van Wouter Van Tichelen. In Wallonië kregen de volgende zaken ook een eerste ster: La Grange D’Hamois in Emptinne, La Table Benjamin Laborie in Ohain, La Table De Manon van Manon Schenck in Grandhan, Barge van Grégoire Gillard in Brussel en La Grappe D’Or in Autelbas, Le Roannay in Franchorchamps en Le Vieux Château in Flobecq.

LEES OOK. Wijnbistro Glass: de nieuwe buur van Bar Burbure op het Antwerpse Zuid

Jurgen Lijcops en Wouter van Tichelen in Glass.© frbe

Groene Ster

Vier zaken wonnen een groene ster, die bestaat sinds 2020 en gaat naar restaurants die een duurzame benadering van de gastronomie hebben. Het gaat om Instroom in Antwerpen, het restaurant dat chef Seppe Nobels runt met vluchtelingen. “We selecteren mensen die wachten op een verblijfsvergunning”, zegt Nobels. “We zijn een jaar en acht maanden ver en hebben intussen 72 mensen kunnen laten doorstromen naar de arbeidsmarkt. Mensen die uit oorlogsgebied komen, uit hongersnood, het is geweldig om die mensen te kunnen opleiden.” Daarnaast kreeg het Antwerpse WILDn van Bart De Pooter en Simone Catalano, Barge in Brussel en La Grappe D’or in Autelbas ook een groene ster.

De prijs voor jonge chef gaat dit jaar naar Mathieu Vande Velde (24) van Le Roannay in Franchorchamps. Hij is afkomstig uit Anderlecht en werkte eerder bij Comme Chez Soi en Le Paix. Hij mocht in Bergen ook al ziin eerste ster ontvangen. Yanick Dehandschutter van Sir Kwinten in Sint-Kwintens-Lennik wint de Sommelier Award.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners