© Icon Sport

Janice Cayman verlaat Lyon en gaat op zoek naar nieuw buitenlands avontuur: “Ik had het gevoel dat ze twijfelden en ik ben eigenlijk klaar met Frankrijk”

Janice Cayman (34) trekt na dit seizoen de deur achter zich dicht bij de Franse topclub Olympique Lyon. De Belgische recordinternational zal haar aflopende contract na vier seizoenen niet meer verlengen en gaat op zoek naar een nieuw buitenlands avontuur. Dat maakte ze bekend op de boekvoorstelling van haar biografie ‘I did it’.

Valerie Van Avermaet

In de imposante gebouwen van haar sponsor Nike in Laakdal stelde Janice Cayman haar biografie ‘I did it’ voor. De titel van het boek doet op het eerste gezicht vermoeden dat Cayman op haar 34ste een punt achter haar carrière zet, maar het tegendeel is waar. “Het is gewoon een statement om aan de buitenwereld te tonen dat ik het goed heb gedaan in mijn carrière en nog steeds goed bezig ben. Al is het wel wat uit mijn comfortzone om zoiets te zeggen”, glimlacht de immer bescheiden Cayman.

Van stoppen met voetballen is dus nog geen sprake. Ook al blaast Cayman dit najaar 35 kaarsjes uit, het vuur in haar brandt nog steeds. “Vooral de buitenwereld is bezig met mijn leeftijd, heb ik het gevoel. Als ik de motivatie niet meer voel om elke ochtend te trainen dan zal ik de eer wel aan mezelf houden, maar dat is op dit moment dus absoluut nog niet het geval.” Het neemt niet weg dat Cayman bij haar club Lyon aan het eind van dit seizoen wel de deur achter zich dichttrekt. Haar contract loopt af en na vier seizoenen is het tijd voor een nieuw avontuur in een ander land. “Ik heb er een fantastische tijd beleefd, maar je voelt wanneer je klaar bent voor iets anders. En na tien seizoenen ben ik de Franse competitie stilaan beu”, lacht ze. Voor haar tijd bij Lyon vertoefde Cayman immers ook al vier seizoenen bij Juvisy (2012-2016) en 2,5 seizoenen bij Montpellier (2017-2019).

© ISOPIX

Moordende concurrentie

Dat Lyon maar niet met een contractverlenging kwam, speelde ook mee in haar beslissing. “Ik had het gevoel dat ze twijfelden”, geeft Cayman toe. De jongste weken behoorde de Red Flame bovendien niet tot de wedstrijdselecties. De concurrentie is dan ook moordend bij de regerende Champions League-winnaar en onze landgenote wil opnieuw meer spelen. “Ik ben nog te gemotiveerd om op de bank te zitten of buiten de groep te vallen. Alle 23 speelsters van Lyon zijn internationals. De concurrentie is dus niet te onderschatten. Zeker niet voor bekerwedstrijden, waar er slechts 16 speelsters op het blad mogen staan. Het is weer iets nieuws in mijn carrière om te leren om daarmee om te gaan. Nog tot en met juni zal ik alleszins elke dag alles geven voor Lyon, want ik wil hier met een positief gevoel afsluiten.”

Cayman zal er alvast ook met prijzen vertrekken. In vier seizoenen won ze twee Champions League-titels, twee landstitels, één keer de beker en twee keer de Supercup. Dit seizoen staat Lyon opnieuw aan de leiding van de competitie, staat het in de halve finale van de Coupe du Monde en in de kwartfinale van de Champions League. Mogelijk dus nog drie extra prijzen om het palmares van Cayman nog meer op te smukken.

Wat daarna volgt, blijft voorlopig nog een vraagteken. Een andere club in Frankrijk lijkt uitgesloten en ook Belgische clubs hoeven niet aan te kloppen bij Cayman. “Ik wil nog zeker één nieuw buitenlands avontuur aangaan”, zegt ze overtuigend. “Maar ik heb geen voorkeur qua land.” De zoektocht laat ze over aan haar makelaars Peter Smeets en Patrick Vervoort van The Independent Football Agency. Intussen denkt Cayman al na over wat ze na haar actieve voetbalcarrière wil doen. “Wie weet word ik wel zelf makelaar. Spelers begeleiden is wel een idee dat in mijn hoofd speelt.”

Janice Cayman samen met haar makelaars Peter Smeets (links) en Patrick Vervoort (rechts).

Wie meer wil weten over de carrière van onze Belgische recordinternational Janice Cayman, kan haar biografie ‘I did it’ kopen voor 25 euro. Een deel van de opbrengst gaat naar Plan International, een goed doel dat zich inzet voor gelijke rechten voor vrouwen en kinderen.

De cover van de biografie van Janice Cayman.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Voetbal