Eden Hazard over afscheid bij de Rode Duivels: “Zelfs ik vroeg me af waarom ik speelde terwijl Trossard op de bank zat”

Eden Hazard is in een interview met de Franstalige openbare omroep RTBF uitgebreid teruggekomen op zijn afscheid bij de Rode Duivels. Het is een weloverwogen beslissing, waarop hij niet snel zal terugkomen. Enerzijds wil Hazard meer tijd met zijn familie doorbrengen, anderzijds wil hij ruimte geven aan die nieuwe generatie. “Of koning Filip me kan doen terugkomen op mijn beslissing? Hij belde me al”, zegt de 126-voudige Rode Duivel, die op een zijspoor zit bij Real Madrid.

Michaël Van Damme

Eden Hazard maakte zijn afscheid bij de Rode Duivels bekend via sociale media. Voor het eerst heeft hij daar nu meer toelichting bij gegeven. “Verschillende factoren hebben meegespeeld”, zegt Hazard in een interview met de RTBF. “Ik begon erover na te denken na het EK 2020. Ik had toen hard gewerkt, raakte geblesseerd en kon niet spelen tegen Italië. Dat was mentaal een enorme klap. Mijn ploegmakker bij Real Madrid Toni Kroos stopte twee jaar geleden als Duits international en vertelde me hoe hij tijd met zijn familie kon doorbrengen terwijl andere spelers bij de nationale ploeg zaten. Ik had een goeie relatie met de bondscoach (Roberto Martinez, red.) en hij vertrok. Er zijn ook jonge spelers die groeien. Ik zag mezelf niet spelen voor Real Madrid en dan in de nationale ploeg komen en spelen. Tot slot zijn er jongeren die het verdienen om voor de Duivels te spelen. Zij kunnen de komende maanden hun talent tonen.”

Trossard

“Voor het WK werd gesproken dat Leandro Trossard mij zou vervangen. Ik begrijp dat. Hij had een goed seizoen en in onze laatste oefenwedstrijd tegen Egypte speelde hij sterk, terwijl ik geen goede match kende. Zelfs ik vroeg me af waarom ik speelde terwijl hij op de bank moest zitten.”

Eden Hazard speelde zijn laatste van 126 interlands op het WK tegen Kroatië, maar in tegenstelling tot de eerste twee groepsmatchen kwam hij daarin niet aan de aftrap en moest hij zich tevredenstellen met een korte invalbeurt.

“Na de wedstrijd tegen Marokko was ik blij met mijn prestatie, maar de volgende dag trainde ik niet omdat ik last had van mijn adductor. Toen hij me uitlegde dat ik niet zou starten tegen Kroatië, noemde Martinez dat eerder een medische beslissing dan een sportieve. Hij had er vooraf geen rekening mee gehouden dat we die derde groepsmatch nog zouden moeten winnen om ons te kwalificeren. Vooraf was het plan al dat ik die derde wedstrijd niet zou spelen om klaar te zijn voor de 1/8ste finales. Ben ik boos op Martinez? Nee. Hij is iemand die ik enorm respecteer.”

De Rode Duivels bleven steken op een 0-0-gelijkspel tegen Kroatië en waren daardoor uitgeschakeld.

“Dat we niet wonnen, was een kwestie van details. Romelu Lukaku, een van onze beste spelers en iemand die goals kan maken, was geen honderd procent. Kevin De Bruyne was iets minder, maar tegen Kroatië had hij een doelpunt kunnen maken en twee assists kunnen geven. Dan zou iedereen gezegd hebben dat hij een fantastische wedstrijd speelde. Het zat ons niet mee. De nieuwe generatie zal die ervaring gebruiken, net zoals wij onze ervaringen van 2014 en 2016 hebben gebruikt.”

Hazard is 32. Bestaat de kans dat hij zich laat overtuigen om terug te komen op zijn beslissing?

“Neen. Ik wil niet terugkomen op mijn beslissing. Ergens stop je altijd met tegenzin. Maar we hebben een sterke nieuwe generatie. Wat doe ik als koning Filip me belt? Dat heeft hij al gedaan. Wat hij me verteld heeft? Dat blijft tussen ons (lacht). In het voetbal mag je nooit nooit zeggen, maar ik heb zoveel andere dingen te doen: tijd die ik met mijn familie wil doorbrengen. Ik zie me niet zomaar in een opwelling terugkomen op mijn beslissing.”

MEER OVER DE RODE DUIVELS