© RTV

Ontsnapte gier zorgt voor schouwspel in Lier: passanten houden halt om vogel van dichtbij te zien

Lier -

Een valkenier raakte zondag een vale gier kwijt in Lier. Het gaat dus niet om een wild exemplaar. Inwoners merkten het dier onder meer op in de Arbeidsstraat, de Plashoevestraat en aan het Hof van Nazareth. De eigenaar probeert de gier te vangen, maar het lijkt erop dat die voorlopig nog vrij is. Maandagvoormiddag meldde een dame uit Emblem dat ze de gier in haar achtertuin had gespot.

Kristof Van Rompaey

De politie lanceerde via sociale media een oproep naar de eigenaar van de vogel. Het vermoeden dat het ging om een valkenier uit de buurt, werd bevestigd. Het dier trok de aandacht van behoorlijk wat voorbijgangers. De eigenaar vroeg rust en ruimte om zijn vogel te vangen, maar dat bleek niet zo’n eenvoudige opdracht. ’s Avonds was het dier nog vrij.

In Europa komt de vale gier voor in Spanje, Portugal, Frankrijk en de Balkan. De vogel is ook weer geïntroduceerd in Midden-Frankrijk. In België en Nederland is het dier in het wild een dwaalgast. Tussen 2001 en 2019 werd de vogel vijfenvijftig keer in Nederland gesignaleerd.

Volgens de laatste berichten zou hij nu in Emblem gespot zijn. De politiezone Zara ontving een telefoontje van een inwoonster uit Emblem die de gier had gezien. De valkenier werd verwittigd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners