Filip Van Gestel is nieuwe koning.© evdw

Filip Van Gestel is verjaardagskoning van honderdjarige Oude Gans

Berendrecht -

Ze waren met velen om te komen kijken hoe Filip Van Gestel zondag voor het eerst in zijn carrière koning werd op de Solftplaats. Zijn eerste kroon is meteen een erg speciale, want hij wordt koning in het jaar dat zijn vereniging honderd jaar oud is.

Opvallend veel kleine oogjes bij zowel ruiters als supporters van de Oude Gans. Daar was ook een verklaring voor, want zaterdag vierde de oudste gansrijdersvereniging van de Polder zijn honderdste verjaardag.

Aan motivatie bij de ruiters was er dus geen gebrek, want wie droomt er niet van om op zo’n eeuwfeest de begeerde kop van de gans te trekken? 26 kandidaten stonden iets over 15u klaar om de strijd te beginnen. Onder hen ook drie nieuwkomers: Jonas Corrynen, Mike Huygen en Andy Quireyns. Alle ruiters droegen een zwarte rouwband, omdat vorige week Ben Huegens overleed. Ben was jarenlang de cafébaas van De Koerel, de vaste stek van de Oude Gans. 

26 ruiters deden mee.© evdw

Het gansrijdersfeest begint traditiegetrouw met het uithalen van de koning van vorig jaar. Dan trekt de stoet het dorp door. Opmerkelijk dit jaar was de aanwezigheid van de tractor van Jef Verhulst. Hij werd zelf koning in 1978 en 1983. Zijn oude Lanz Bulldog deed ook al dienst bij het 75-jarige bestaan van de Oude Gans. Voor dit eeuwfeest werd hij speciaal opgekuist en hersteld.

Volksfeest met gepaste muziek.© evdw

Filip Van Gestel

Toen Pieter Aendekerk even na 18u het net van de ganzenkop scheidde, dacht iedereen dat het niet lang meer wachten was voor de nieuwe koning zich zou aandienen. Dat klopte, want enkele ruiters later kreeg Filip Van Gestel de kans om koning te worden en hij liet die gelegenheid ook niet liggen. Op het moment dat hij aan de haal ging met de ganzenkop, hing er een sneeuwbalpremie van bijna 11.500 euro aan de galg. Het was de 5de keer dat de 51-jarige koning mee ten strijde trok. Filip Van Gestel neemt zondag 26 maart koningen David Cleynhens (2019 en 2022), Sven Averens (2019) en Louis Cloots (2017) mee naar het keizerrijden in Lillo. Dan krijgen de ruiters van de Oude Gans opnieuw de kans om de titel van keizer mee te nemen naar hun vereniging. Dat is ondertussen al geleden van 1980. De Oude Gans is op die manier niet alleen de gansrijdersvereniging die het langst actief is in de Polder, het is ook de vereniging die al het langst zonder keizerlijke titel is gebleven.

Peter Paardekam speaker met dienst.© evdw

Barbaars?

Een televisieploeg van VRT maakte een sfeerbeeld van de eeuwenoude traditie. En dat terwijl dierenbeschermingsorganisaties het gansrijden nog altijd als barbaars bestempelen. Daar denken ze in de Polder overigens helemaal anders over. Ronny Lamot, koning in 2001 en 2004: “Kijk naar de massa die hier aanwezig is. Dit is een volksfeest bij uitstek, waaraan alle lagen van de bevolking meedoen. Het gansrijden weerspiegelt de volkse ziel van de polderdorpen. Een dierenarts laat de gans bijvoorbeeld inslapen. De kritiek op het gansrijden is dan ook helemaal onterecht.”

(Erik Vandewalle)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners