“Iedereen kan het leren, ongeacht je leeftijd. De eerste stap is je angst overwinnen en je evenwicht bewaren”, zeggen Els Vangool (links) en Sabine Van Dael (rechts). — © BERT DE DEKEN
Mobiel 21 leert volwassenen fietsen: “Een op de zeven Belgen kan niet fietsen”
Je bent 18 jaar of ouder? En je kunt nog niet fietsen? Dan kun je vanaf 19 april een speciale fietsopleiding van tien weken volgen in het asielcentrum in Arendonk. De lessenreeks is bedoeld voor asielzoekers, maar ook voor ‘gewone’ inwoners van Arendonk.
Kunnen fietsen, voor de meesten onder ons is het een evidentie, maar niet voor iedereen. “Een op de zeven volwassen Belgen kan niet fietsen”, zegt Mobiel 21, een vzw die zich inzet om de vervoersarmoede aan te pakken.
Vervoersarmoede betekent dat je geen auto of fiets hebt en alles te voet moet doen, waardoor je niet meer op een volwaardige manier kunt deelnemen aan het maatschappelijk leven. “Neem nu dat je op de Lusthoven in Arendonk woont en je krijgt een jobaanbieding in het industriepark in Arendonk aan de andere kant van het dorp”, zegt Els Vangool van het lokale dienstencentrum Durgebont. “Als je dan ’s morgens ook de kinderen nog naar school moet brengen en alles te voet moet doen, kun je onmogelijk overal op tijd geraken. Wel of niet kunnen fietsen kan daarbij een wereld van verschil maken.”
Dat geldt ook voor de bewoners in het asielcentrum. “Wie kan fietsen, is veel mobieler en geniet veel meer vrijheid”, zegt Sabine Van Dael van asielcentrum Totem in Arendonk. “Natuurlijk kunnen onze bewoners het openbaar vervoer nemen, maar de bus rijdt maar eenmaal per uur uit en komt ook niet overal. Met de fiets is het zo veel gemakkelijker om de kinderen naar school te brengen, naar de winkel te gaan, naar de apotheker of naar de taalles.”
Rechts van de weg rijden
De fietslessen vinden plaats in het asielcentrum, iedere woensdag tussen 9 en 11u gedurende tien weken. De opleiding is een combinatie van theorie en praktijk. “We beginnen met de wegcode”, zegt Els Vangool. “Zo is het voor ons misschien vanzelfsprekend dat we rechts van de weg rijden, of dat we stoppen aan een zebrapad als er een voetganger wil oversteken. Maar voor mensen uit andere culturen kan dat totaal nieuw zijn. In sommige landen wordt een fiets ook niet beschouwd als een volwaardig vervoersmiddel, maar eerder als een hobbytuig: omdat de wegen er te slecht zijn, of omdat de streek gewoon te bergachtig is.”
Niet naar je trappers kijken
Het hoofdluik van de opleiding is het fysiek leren fietsen. “Iedereen kan het leren, ongeacht je leeftijd”, zeggen Els en Sabine. “De eerste stap is je angst overwinnen en je evenwicht bewaren. Daarna gaat het meestal vanzelf. Stap voor stap worden de basisvaardigheden van het fietsen aangeleerd, van bochten nemen tot voorzichtig remmen, niet naar je trappers kijken en zo ver mogelijk vooruit kijken.”
Op het binnenplein van asielcentrum Totem in Arendonk is een compleet verkeerspark ingericht, met verkeersborden en wegmarkeringen, waar de deelnemers aan de opleiding hun fietsbehendigheid en de wegcode kunnen inoefenen. Het sluitstuk van de lessenreeks is de praktijk in het verkeer. Dan trekken de fietsleerlingen in kleine groepjes de straat op en maken ze een oefenrit in het dorpscentrum van Arendonk.
Vrijwilligers gezocht
De fietsopleiding is een gezamenlijk initiatief van Fedasil, het Arendonkse dienstencentrum Durgebont en Ligo Kempen. De lessen worden gegeven door medewerkers van de fietsschool Mobiel 21. “Maar we zoeken ook nog vrijwilligers die willen meewerken aan ons project”, zeggen Els en Sabine. “Het enige wat we vragen is dat je zelf kunt fietsen en een hart hebt om mensen te helpen. De kandidaten krijgen van ons ook een opleiding ‘Train de trainer’ op 18 april, een dag voordat de eigenlijke opleiding van start gaat.”
Wil je graag deelnemen: om fietsles te volgen of ze mee te begeleiden? Neem dan contact op met Sabine Van Dael van Fedasil via e-mail sabine.vandael@fedasil.be of tel. 014.40.52.59 of met Els Vangool van lokaal dienstencentrum Durgebont via e-mail els.vangool@arendonk.be of tel. 014.40.10.50.
“We zoeken nog vrijwilligers om de fietslessen mee te begeleiden”, zeggen Sabine en Els. — © BERT DE DEKEN
Hoofdpunten
Man met mes valt kleuters aan in speeltuin in Franse Annecy: drie kleuters in levensgevaar
Moeder vergeet baby af te zetten aan crèche, en treft kindje ’s avonds dood aan in wagen op parking van ziekenhuis: “Vreselijke tragedie”
Enorme rookpluim doet leven in New York stilvallen: “Ik maak me zorgen, ik wil niet dat mensen sterven”
Grote brand op boerderij naast E313 in Viersel: rookpluim van ver te zien