Met de ganzenkop in de hand trekt koning Wouter Verhulst naar de feesttent.© Marc Wouters

Wouter Verhulst veteranenkoning in het eeuwfeestjaar van de Oude Gans: “We hebben niet alleen de geschiedenis, maar vooral ook een mooie toekomst”

De Oude Gans in Berendrecht is al een tijdje in feeststemming. De vereniging bestaat immers 100 jaar en dat werd zaterdag gevierd met een receptie en een bijzondere uitgave van het veteranenrijden. Wouter Verhulst (38) verraste iedereen, trok de kop van de gans en kroonde zich zo tot koning.

28 ruiters bij de veteraneneditie, net voor de start van het gansrijden.© mawo

Achtentwintig ruiters namen deel aan de feestelijke uitgave van het gansrijden. Uittredend koning Dirk Kerschot, getooid met kroon en mantel, reed het eerste rondje, terwijl de muziekkapel er de sfeer inbracht. Een kleine duizend bezoekers genoot van een gezellige namiddag onder een winterzonnetje dat bijna zomers aandeed. 

Voorzitter Frédérik Crynen is reuzeblij met een gloednieuw ganzennet, geschenken door Peter Paerdekam. Peter graveerde in een leisteen alle namen van de voorzitters.© mawo

De nieuwe koning won ook al eens de kroon in 2006. Wouter Verhulst is de zoon van Jef, die was koning in 1978 en 1983. Meer nog, grootvader Petrus Verhulst werd in het expositiejaar 1958 zelfs keizer.

Hoewel het een bijzondere uitgave was van het gansrijden, werd na enkele rondjes toch fel gestreden voor de koningskroon. Pieter Hendrickx trok het net en toen werd het spannend. Herman Verhulst en Leo Bril maakten kans om de kop te trekken, maar beiden misten. Walter Segers hoefde zijn paard niet meer aan te moedigen. Wouter maakte een einde aan het spel.

Drank, chips, lekkers en muziek...© mawo

Tijdens de receptie bracht voorzitter Frédérik Crynen hulde aan de pioniers van de Oude Gans. Op 11 november 1922 werd in café Het Solft de ganzenmaatschappij opgericht om in het voorjaar van 1923 de eerste gans te rijden. In 1948 kwam het tot een splitsing, waarbij de Nieuwe Gans werd opgericht. Marcel Crynen, grootvader van de huidige voorzitter lag mee aan de basis van de Polderbond. De Oude Gans schreef geschiedenis, toen ze in 1948 de eerste keizer leverde. “In 1969, 1970 en 1971 trokken we zowaar drie keer de keizerskop na elkaar. Iets waar tot op heden geen enkele andere vereniging is in geslaagd”, vertelde de voorzitter.

Het aantal bezoekers wordt geschat op een kleine duizend.© mawo

Het was een feestelijke zaterdag op het Solft. Toch was er een moment van stilte voor het onverwacht overlijden van Ben Huegens, de lokaalhouder van de Koerel. “Goed 55 jaar hielden Ben samen met zijn Erna de Koerel open, eerst met bijhorende cinema, later omgebouwd tot feestzaal. Sinds 1986 is de Koerel het lokaal van onze vereniging.”

Districtsburgemeester Carl Geeraerts in gesprek met Marc Elseviers, districtsschepen cultuur in Ekeren© mawo

De Oude Gans leeft mee met de mensen in de Polder die het met minder goed hebben. De vereniging schonk 750 euro aan Polderhart, een sociaal voedsel- en kledingspunt. In zijn slotwoord dankte de voorzitter het districtsbestuur en de vele sponsors die de feestelijke dag mogelijk hadden gemaakt.

Frieda Groffen van Polderhart ontvangt uit de handen van voorzitter Crynen een cheque van 750 euro.© mawo

Het gansrijden in de Polder is lang nog niet dood. Vorig jaar namen op de laatste zaterdag van augustus 30 kinderen deel aan kindergansrijden. “Om maar te zeggen dat de Oude Gans niet enkel een geschiedenis, maar vooral ook een zeer mooie toekomst heeft”; besloot de voorzitter. (mawo)

Uittredend koning Dirk Kerschot, een veteraan in hart en nieren.© mawo

 

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners