© BELGA

“Oranje boven!”: Nederlanders scoorden reeds helft competitiegoals Antwerp

Van zijn noorderburen moet Antwerp het hebben. Op Seraing kwamen de doelpunten andermaal van Nederlanders. Net niet de helft van alle competitiegoals hebben zo een oranje gloed.

Pieter-Jan Calcoen

LEES OOK. Vogel voor de kat: Antwerp moet maar eventjes doorduwen voor winst tegen tienkoppig Seraing

Het is een opmerkelijke statistiek: bij de laatste twaalf Jupiler Pro League-treffers van Antwerp was er telkens een Nederlander betrokken via een doelpunt of een assist. Op Seraing stonden Jurgen Ekkelenkamp en Vincent Janssen aan het kanon – niet toevallig twee jongens in bloedvorm. Janssen was daarnaast ook de man die de overtreding voor de rode kaart van Daniel Opare onderging. Een kantelmoment, want in de minuten na de uitsluiting kon RAFC de zege veiligstellen. Nadien kwamen ze nooit meer in de problemen.

Als we alle goals van Antwerp analyseren, zien we in totaal 26 ‘Nederlandse’ stuks: topschutter Janssen zit aan zestien, Ekkelenkamp aan vijf, Gyrano Kerk aan vier en de geblesseerde Calvin Stengs mocht tot dusver één keer juichen. Als collectief scoorde Antwerp 53 keer, wat betekent dat net niet de helft (49%) via een Nederlander is gekomen. Het ontlokte coach Mark van Bommel, zelf ook een Nederlander, volgende kwinkslag: “Oranje boven!”

LEES OOK. Truitjeswissels bij de vleet: Seraing komt in wit tenue uit kleedkamer om het verschil met Antwerp-spelers duidelijker te maken

Uiteraard maakt het Van Bommel niks uit wie trefzeker is – dat mag bij wijze van spreken evengoed keeper Jean Butez of de materiaalman zijn -, maar het is tegelijk niet verkeerd dat de Nederlanders het zo goed doen. Anders dreig je toch reacties te krijgen dat er op basis van nationaliteit keuzes gemaakt worden – niet vergeten dat met Marc Overmars ook de sportieve baas een Nederlander is. Maar nu is er zelfs geen discussie mogelijk over wie moet spelen: de stats en de prestaties spreken voor zich.

Zeker Janssen maakt week na week indruk, ook met zijn werklust. “Hoe Vincent zich wegcijfert voor de ploeg… (blaast) Het is een genot om hem te zien spelen”, aldus Van Bommel. “Het is geen geschenk voor een tegenstander om tegen Vincent te voetballen, maar wel voor een trainer om hem onder je hoede te hebben. Hij is een echte teamspits. Hij trekt gaten, is balvast, verlegt het spel en heeft aan een kleine kans genoeg om het verschil te maken.”

Ook Ekkelenkamp kreeg lof van Van Bommel. De laatste weken is hij eindelijk beslissend, iets wat in zijn eerste maanden ontbrak: “Het is fijn om vast te stellen dat Jurgen dezer dagen een hoog rendement haalt.”

Geen zwaar programma

Zo blijft Antwerp – dat intussen al zestien clean sheets telt, terwijl er met Butez nochtans geen Nederlander, maar wel een (impressionante) Fransman onder de lat staat – maar winnen. De Great Old is in de competitie intussen negen wedstrijden ongeslagen. Het resterende programma oogt bovendien niet erg zwaar, enkel Cercle staat in de top acht. “Maar dat betekent niet dat we automatisch winnen”, aldus Van Bommel. “In België is niks makkelijk.”

En toch: het heeft er alle schijn van dat Antwerp de kloof met de leider speelbaar zal kunnen houden bij de start van de play-offs. Doet dat Van Bommel dromen van een titel? Hij hield de boot af, maar zei wel dat zijn elftal “goed in mekaar zit”. Met dank ook aan de oranje invloed.

© BELGA

MEER OVER Royal Antwerp FC