Snuisteren tijdens de retrodag© Joris Herregods

Kringwinkels organiseren retrodag: vintage kledij, vinylplaten en een ijsblokjeshouder

Mortsel -

In de Vlaamse kringwinkels vond zaterdag de jaarlijkse retrodag plaats. In de vestiging van Opnieuw & Co in Mortsel hadden ze voor de gelegenheid onder meer een lading ongedragen kledij uit de jaren negentig van de vorige eeuw voorzien. Maar ook andere vintage spulletjes zoals vinylplaten en decoratie-elementen gingen er als zoete broodjes over de toonbank.

Brecht wil zich verkleden als een medewerker van het secretariaat van zijn school.© Joris Herregods

Chrysostomos

Brecht Decoene (18) uit Hoboken is voor een heel specifieke reden naar de retrodag afgezakt. “We moeten ons op school in het kader van Chrysostomos elke dag verkleden en ik wil als iemand van het secretariaat gaan. Daar zoek ik nu een outfit voor. Ik heb al een broek, een hemd, een kostuumvestje en zelfs een etui voor een agenda gevonden. Heel retro!” Wat later valt zijn oog op een aktenas. Een perfect accessoire, maar het ding blijkt helaas niet open te gaan.

Michiel is op zoek naar Belgische vinylplaatjes.© Joris Herregods

Kamperen

Michiel Michiels (51) woont in Deurne en is op zoek naar vinylplaatjes. “Ik ben een hevige verzamelaar en heb er thuis zelfs een hele kamer aan gewijd. Ik luister niet naar de meeste van mijn aankopen, het gaat hem vooral om de collectie zelf.” Michiel is met name op zoek naar Belgische singles. “Uit de jaren 90 vind je er niet zoveel omdat men omstreeks 1993 is overgeschakeld naar cd’s. Maar ik heb wel een mooie van Poésie Noir uit 1991 op de kop kunnen tikken.”

Hij arriveerde pas in de namiddag in de Opnieuw en Co. “Dan is het beste natuurlijk al weg. Om echt leuke dingetjes op de kop te tikken moet je hier ’s ochtends vroeg al zijn. Of nog beter: voor de deur kamperen. Maar goed, ik heb toch een mooi stapeltje bij elkaar gesprokkeld.”

Bij Marieke zit kringwinkelen in het bloed© Joris Herregods

Opnieuw & Co connecties

Bij Marieke Avermaert (24) uit Boechout zit het kringwinkelen zowat in haar bloed. “Mijn pluspapa is de directeur van de vijf vestigingen van Opnieuw & Co”, lacht ze. “Ik hou echt van kringwinkels. Ze zijn goedkoop en bovendien goed voor de planeet.”

“Vandaag ben ik vooral op zoek naar kledij en vond al een trui, een topje en een broek in velours. Ik denk dat die uit de jaren tachtig dateert, al ben ik niet per se een fan van retro.”

Marieke gaat verder ook met een praktisch object naar huis: “Een houder voor ijsblokjes. Ik zit met mijn lief op kot in Gent en dat hadden we nog niet. En zonder ijsblokjes kan je geen cocktails maken, hé.”

Shire is goed bekend met Opnieuw & Co© Joris Herregods

Ook Shire Ramezan (50) uit Antwerpen heeft een band met Opnieuw & Co. Ze werkte twee jaar in de vestiging in Mortsel en is er nog altijd een trouwe klant. “Ik ga ook geregeld naar de vestigingen in Duffel en Kontich, maar dit is toch mijn favoriet. Ik koop hier vooral sportkledij en feestjurken. Verder is dit de perfecte plek voor tweedehands huisraad.”

Frank vindt één keer jaren 90 wel voldoende© Joris Herregods

Al eens meegemaakt

“Ik ben hier eerder deze week al eens geweest en toen was een groot deel van de winkel afgespannen voor de retrodag. Dus moest ik vandaag terugkomen.” Frank Duys (51) uit Deurne is vooral op zoek naar decoratieve objecten. Zo heeft hij zijn oog op een Afrikaans beeldje laten vallen. “Kledij interesseert me niet - mijn kast hangt vol - en de jaren 90 heb ik al eens meegemaakt. Die tijd hoef ik echt niet opnieuw te beleven.”

Hij is een grote fan van kringwinkels, maar heeft zijn bedenkingen bij de evolutie van de retrodag. “Vroeger bestond het aanbod bijvoorbeeld uit spullen van de jaren zeventig, maar vandaag zie ik toch vooral dingen die je elke dag in de Kringwinkel kan kopen. Voor mij staat ‘retro’ voor ‘vintage’ en daar vallen dit soort dingen niet onder. Maar ik ben wel erg blij met mijn beeldje!” (mibl)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners