Dusan Djordjevic gaat met Oostende op zoek naar een nieuwe bekertriomf.© RUDY DECLERCK

Spencer Butterfield gaat met de Giants op zoek naar een vijfde bekertriomf.© GOYVAERTS/GMAX AGENCY

1 / 2
thumbnail: Dusan Djordjevic gaat met Oostende op zoek naar een nieuwe bekertriomf.
thumbnail: Spencer Butterfield gaat met de Giants op zoek naar een vijfde bekertriomf.

Vandaag finale Belgische Cup tussen Oostende en Antwerp Giants: tien cijfers om te zien

Zondag (15u30, live op Sporza) wordt in Vorst Nationaal de finale van de Beker van België tussen Oostende en Antwerp Giants betwist. De Belgische Cup in het basketbal kent een rijke traditie. We brengen aan de hand van die lange Belgische basketbalgeschiedenis tien leuke cijfers van de Belgische Cup die vooral West-Vlaams en Antwerps getint zijn.

Patrick Ceulemans

70

Het is maar liefst de zeventigste finale van de Beker van België. De eerste werd in het seizoen 1953-54 afgewerkt en bracht 70-59 winst voor het Brusselse Semailles tegen Vorst.

20

Oostende won de Beker van België maar liefst twintig keer. De kustploeg is daarmee recordhouder in het Belgische basketbal. Het werkt zondag de 32ste finale van de Belgische Cup af.

7

Coach Dario Gjergja en kapitein/generaal Dusan Djordjevic wonnen de finale met Oostende al zeven keer. Het is voor alletwee zondag de tiende finale van de Beker van België.

Coach Dario Gjergja kan zondag de achtste keer de Belgische Cup winnen.© GOYVAERTS/GMAX AGENCY

8.

Voor Antwerp Giants is het zondag en sinds de verhuis in 1995 van Mechelen naar Antwerpen de achtste finale van de Beker van België.

4.

Antwerp Giants won de Beker van België viermaal en gaat zondag op zoek naar een vijfde bekertriomf.

3.

Jean-Marc Mwema, kapitein van Antwerp Giants, stak driemaal de Belgische Cup in de hoogte. De Sinjoor deed dat driemaal in het shirt van … Oostende. De Belgian Lion van de Giants gaat op zoek naar een eerste prijs met de Antwerpse club.

1.

Toptalent Vrenz Bleijenbergh, de Sinjoor van Oostende, won éénmaal de Beker van België. Dit in het shirt van… Antwerp Giants.

Jean-Marc Mwema (Antwerp Giants) en Vrenz Bleijenbergh (Oostende) kampen zondag in Vorst Nationaal voor de Belgische Cup.© Maarten De Bouw

5.

Belgian Lion Pierre-Antoine Gillet won met Oostende maar liefst vijfmaal de Beker van België.

Pierre-Antoine Gillet is één van de anciens bij de kustploeg.© RUDY DECLERCK

22.

De provincie West-Vlaanderen won maar liefst 22 keer de Beker van België. Naast Oostende (20) ook nog één keer Avanti Brugge en Kortrijk.

17.

De provincie Antwerpen won 17 keer de Belgische Cup. Negenmaal Racing Mechelen, vier keer Antwerp Giants, tweemaal Antwerpse en Bus Lier en Brabo elks éénmaal.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Basketbal