© ATV

IN BEELD. Mortsel geniet opnieuw van carnavalsstoet, terwijl Loebas voor de eerste maal toekijkt

Mortsel -

Gedurende drie jaren bleef het tweede weekend van maart door corona veel stiller dan normaal in Mortsel. Maar zaterdag kon vijftig jaar carnaval in de stad dan toch worden gevierd met de internationale carnavalsstoet.

Filip Spoelders

Het volk stroomde als vanouds weer gezellig bij elkaar in de straten van Mortsel-dorp, net zoals aan het Stadsplein. En met Loebas was er alvast één toeschouwer meer dan bij de voorgaande editie. Loebas is namelijk het standbeeld dat voortaan van op het station Mortsel-Oude God uitkijkt over het stadhuis en de mensen op het Stadsplein.

Loebas kijkt uit over de stad Mortsel en haar festiviteiten.© Filip Spoelders

Kunstenares Greet Visterin maakte het beeld ter ere van vijftig jaar carnaval in Mortsel. “Het is een dromerige figuur geworden die dé Mortselaar zou kunnen zijn die uitkijkt en mijmert over alles wat er in zijn stad gebeurt en daar het zijne van denkt. Loebas houdt het Stadsplein in het oog waar alle grote volksfeesten en markten plaatsvinden en houdt ook de wacht bij het stadhuis waar de bestuurlijke macht beslist over het wel en wee van deze stad. Hij kijkt naar iedereen die aankomt of vertrekt vanuit deze stad. Te voet, per fiets, per wagen, per tram, per bus, per trein. Noem het een wachter die de stad aanschouwt en droomt van een betere wereld. Een wereld van vrijheid en vrede, van geven en krijgen, van verdriet en plezier, van dromen en werkelijkheid. Wachtend ook op dee steeds terugkerende carnavalsdagen. Mooie feestdagen met een bevrijdende werking voor heel wat mensen”, zo omschrijft burgemeester Erik Broeckx (N-VA) de komst van Loebas.

Mortsels carnavalist Marc Meire maakt duidelijk dat de stoet op komst is.© Filip Spoelders

Tijdens zijn eerste carnavalstoet, de 28ste voor carnavalsvereniging Karnamor, zag Loebas onmiddellijk een grote toeloop in een voorzichtig lentezonnetje. Groepen uit onder andere Mortsel, Boom, Kampenhout, Vilvoorde, Leuven en Aalst brachten kleur en muziek in de straten. Kinderen Mayson, James, Nias, Nolan, Anallyah, Alessyah en Daen waren helemaal uitgedost om samen met hun ouders vanuit Brecht de stoet te bekijken. “Drie jaar geleden waren we al een keer geweest, maar toen was de jongste er nog niet bij. Het is blijkbaar een mooie stoet want ze blijven goed kijken”, vertellen de ouders.

De stoet van Karnamor krijgt ook bezoek vanuit Brecht.© Filip Spoelders

Zoals de traditie het voorschrijft, werd de tocht afgesloten door de wagens van Karnamor met prins Luc I, die eindelijk een stoet in eigen stad mocht beleven. Hij werd immers eind 2019 al verkozen tot prins van Mortsel.

Voorzitter Kevin Van Asch zag dat het goed was. “Veel volk, echt veel volk in de straten”, roept hij van op de wagen.

Bekijk zeker ook de video’s op Gazet van Mortsel.

Prins Luc I en jeugdprins Stijn sluiten de stoet af.© Filip Spoelders

© Filip Spoelders

© Filip Spoelders

© Filip Spoelders

© Filip Spoelders

© Filip Spoelders

© Filip Spoelders

© Filip Spoelders

© Filip Spoelders

© Filip Spoelders

© Filip Spoelders

© Filip Spoelders

© Filip Spoelders

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mortsel