© ATV

Bedrijfsgebouwen in lichterlaaie in Pulderbos: “Geen asbest vrijgekomen”

Pulderbos -

In de gebouwen van enkele bedrijven aan de Kleinheide in Pulderbos (Zandhoven) heeft zaterdag een grote brand gewoed. Verscheidene brandweerposten kwamen ter plaatse en er werd een grootwatertransport opgestart. “Er is bij de brand geen asbest vrijgekomen”, zegt de politie.

Rond 11u zaterdag werden de omwonenden opgeschrikt door enkele serieuze knallen. “Daarna zag ik een grote vlam gevolgd door een kathedralenhoge zwarte rookkolom”, zegt overbuur Marcel Cop, die de brandweer verwittigde, maar niet weet of hij daarin de eerste was. Hij verwittigde ook enkele mensen die er een bedrijfsruimte huren, zoals iemand die in auto’s handelt . “Is het écht nodig dat ik kom?, vroeg die man me nog. Achteraf zag ik hem en bedankte hij me dat ik had aangedrongen.”

De brand zou ontstaan zijn bij een tuinaannemer. Dat pand was ook als eerste uitgebrand. Doordat de wind in die richting blies, sloegen de vlammen over naar een schrijnwerkerij ernaast. Ook dat pand brandde helemaal uit. De schrijnwerker, zelf een brandweerman bij de post Zandhoven, was net op fietsuitstap. “Hij is alles kwijt”, reageerde zijn vrouw die hem in de namiddag nog stond op te wachten terwijl hij halsoverkop op de terugweg was.

Het dak op de bedrijfspanden van de tuinaannemer en de schrijnwerkerij is weggebrand, de spanten zijn scheefgetrokken. Gelukkig was het dak enkele jaren geleden helemaal vernieuwd en ging het niet meer om oude asbesthoudende golfplaten. De andere bedrijven die er een opslag hebben, zijn minder zwaar geraakt. Zo valt de schade bij Rogo, een groothandel in schoonmaakproducten, goed mee.

© BFM

Glanzer

De massaal uitgerukte brandweer kon ook het dienstenchequebedrijf Glanzer dat tegen de straatzijde ligt vrijwaren.

Vroeger waren de gebouwen de varkensstallen van Jef Leys. Hij is nog altijd de eigenaar. Zijn bedrijf Immo Leys verhuurt de gebouwen aan verschillende firma’s. De man woont zelf niet meer in Pulderbos.

De Brandweer Zone Rand kwam massaal ter plaatse, brandweerposten van overal in de regio werden opgetrommeld om te helpen blussen en om bluswater te voorzien. Er werd een BE Alert verstuurd naar de omwonenden met de vraag ruimte te geven aan de hulpdiensten en bij (rook)hinder ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te schakelen. Volgens de politie kwam er geen asbest vrij bij de brand. “De brandweer heeft metingen gedaan en volgens de Adviseur Gevaarlijke Stoffen is er inderdaad geen sprake van asbest”, aldus politiewoordvoerster Els Kusters.

Er moesten ook paarden geëvacueerd worden die in een wei vlak achter een van de getroffen bedrijfsgebouwen stonden. De zwarte rookpluim was zichtbaar vanuit Malle. Rond 13u was de brand onder controle, maar de brandweer bleef nog de hele namiddag nablussen. De civiele bescherming was ook ter plaatse. Die was ’s avonds de coniferenhaag nog aan het wegruimen, die moest verwijderd worden om te kunnen blussen.

Rampenplan

Burgemeester Luc Van Hove (CD&V) kondigde de gemeentelijke fase van het rampenplan af, met een crisiscel in het gemeentehuis en een crisiscel op het terrein. Hij switchte tussen het gemeentehuis en de plaats van de brand. Drie weken geleden deed de gemeente nog een oefening, nu was het voor echt. “We hielden onder meer de windrichting in de gaten, om te zien naar waar de rook zou afdrijven. Op een voetbalveld was een tornooi bezig waar we indien nodig hadden ingegrepen, maar de voetballers hadden geen last. De rookkolom is vrij recht naar boven gegaan. We waren heel opgelucht dat er geen asbest is vrijgekomen, want dan zit je met een totaal ander verhaal. Het was ook belangrijk dat de vlammen niet oversloegen naar het bedrijf met de schoonmaakproducten, want daar zit je dan weer met chemische stoffen. Maar ook dat is dankzij de massale brandweerinzet niet gebeurd. Voor de schrijnwerker, spijtig genoeg een van onze eigen pompiers, en de man met de tuinmachines, blijft deze brand natuurlijk een grote ramp.”

© bfm

© bfm

© bfm

© bfm

© bfm

 sare, kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV