Regisseur Nele Grootjans tussen de twee acteurs van ‘Gif’, Jelle Dillen en Ines Leemans.© Joren De Weerdt

Stalteater draagt voorstelling ‘Gif’ over rouw en verdriet op aan vorig jaar overleden Eva

Ranst, Zoersel -

In het Stalteater in Oelegem (Ranst) ging vrijdagavond de fragiele voorstelling Gif in première. Een bekroonde theaterdialoog over een man en een vrouw die een kind hebben verloren, daarna zichzelf en ten slotte elkaar. Ines Leemans en Jelle Dillen zijn de twee jonge acteurs op het podium, regisseur is Nele Grootjans.

Kristin Matthyssen

Het Stalteater Oelegem bestaat dit jaar 65 jaar, waarvan 45 jaar op de huidige unieke, idyllische locatie. Het gaat om een oude hoeve naast het Antitankkanaal die destijds onteigend werd voor de aanleg van het Duwvaartkanaal dat er nooit kwam. Het Stalteater huurde de hoeve van de dienst Waterwegen en maakte er een intieme podiumzaal van.

Gif. Komt het ooit nog goed? is een bekroonde theaterdialoog van Lot Vekemans en een van de grootste toneelsuccessen van de laatste twaalf jaar. In 2010 was de wereldpremière, onder regie van Johan Simons. Sindsdien is het stuk altijd wel ergens ter wereld te zien geweest. Het speelde in 21 landen in 15 verschillende vertalingen.

Jelle Dillen en Ines Leemans.© Joren De Weerdt

Het uitgangspunt: een naamloos blijvende man en vrouw ontmoeten elkaar na negen jaar in de aula van een begraafplaats. De exen zijn hier om te overleggen over het graf van hun zoontje. Er schijnt gif in de grond te zijn gevonden en honderden graven moeten worden geruimd. Deze toch al zeer pijnlijke kwestie is aanleiding voor een lang uitgesteld gesprek tussen deze twee mensen, die na de dood van hun zoon eerst zichzelf en ten slotte ook elkaar verloren.

Louterend

Nele Grootjans, de regisseur, woonde vroeger in Halle-Zoersel maar tegenwoordig in Gent. Voor haar was het dus een pittige trip telkens naar Oelegem voor de repetities. Of het een louterende voorstelling is, waar je opgelucht buitenstapt, dat alles toch nog goed kan komen?

“Je stapt niet vederlicht buiten, maar je hebt wel iets gezien dat blijft hangen. De vader, gespeeld door Jelle Dillen, is naar Frankrijk verhuisd na het ongeval waarin hun zoontje stierf en heeft zijn leven weer proberen op te nemen. De mama, Ines Leemans, is in haar verdriet blijven steken. Afgelopen zomer heb ik zelf een goede vriendin aan kanker verloren. Ik zat volop in dat proces van rouw toen we de keuze voor deze theaterdialoog maakten. Ik wou die regie heel graag doen, als hommage aan Eva, zoals die vriendin heette. Ze was zelf actief bij een toneelgroep in Zoersel en miste geen enkele nieuwe voorstelling in het Stalteater. Ze is ook heel lang zelf toneel blijven spelen ondanks haar ziekte.”

© Joren De Weerdt

Het Stalteater kiest bewust voor variatie. “Ons vorig stuk was muzikaal, ons volgend stuk gaat een openluchtvoorstelling worden in het Vrieselhof, meer bepaald een Franse komedie, ter ere van ons 65ste jubileum. Het thema van verdriet en rouw is universeel, maar ik merk wel aan de ticketverkoop dat het voor een bepaald publiek te zwaar is voor een avondje uit. Ik ben wel heel fier dat wij met het Stalteater ook zulke voorstellingen aandurven. Ines Leemans speelt al heel lang bij ons. Jelle komt uit de musicalwereld. Gif wordt zijn eerste teksttoneel. Ze doen dat beiden heel goed en ontroerend.”

© Joren De Weerdt

Het podium is knap in zijn eenvoud, een zwarte setting met herfstbladeren op de grond en twee stoelen. Nele werkt in de reissector en heeft zelf veel geacteerd bij het Stalteater. “Ik speel zelf ook nog heel graag, maar creëren als regisseur vind ik ook een boeiend proces. Het Stalteater werkt niet met ingehuurde regisseurs. Iedereen hier is vrijwilliger.”

Speeldata Gif in Stalteater, Knodbaan 149 b in Oelegem:

●Zaterdag 11 maart om 20.30u

●Donderdag 16 maart, vrijdag 17 maart en zaterdag 18 maart om 20.30u

●Vrijdag 24 maart en zaterdag 25 maart om 20.30u

●Zaterdag 1 april om 20.30u

●Zondag 2 april om 15u

Informatie en reservaties: www.stalteater.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners