Themabeeld.© Serge Minten

Aantal begeleidingstrajecten voor woningrenovaties bij Stekr fors gestegen: “Energiecrisis zet aan tot renoveren”

Rivierenland -

De inwoners van de regio Rivierenland zijn in 2022 massaal aan het renoveren geslagen. Dat blijkt althans uit de cijfers van Stekr, het regionaal energiehuis van intercommunale Igemo. Daar werden veel meer begeleidingen opgestart. Dakisolaties waren vorig jaar het populairst. Dat heeft met de energiecrisis te maken.

Stijn Van de Sande

Stekr, het regionaal energiehuis van Igemo, begeleidt inwoners van acht steden en gemeenten in de regio Rivierenland bij het renoveren van hun woning. In 2021 werden er 170 van zulke begeleidingstrajecten opgestart. Het project startte wel pas in april van dat jaar. In 2022 liep dat aantal op tot 524 opgestarte renovatiebegeleidingen. “Het project is dus een enorm succes”, zegt renovatiecoach Joost Caruwels.

“Maar het blijft niet enkel bij advies”, zegt Crauwels. “De inwoners van Rivierenland gaan ook effectief over tot actie. Al merken we dat het totaal geïnvesteerde bedrag niet even sterk groeit als het aantal begeleidingen: van bijna 1,5 miljoen euro in 2021 naar net geen 2,7 miljoen euro vorig jaar. Dat is deels te verklaren door de wachttijden bij aannemers, maar ook door de crisis. Door de stijgende kosten is er minder financiële ruimte om grote investeringen te doen.”

Wonder voor portefeuille en klimaat

Wie een begeleiding volgde via Stekr gaf gemiddeld 19.023 euro uit. “Het aanpakken van de dakisolatie is de kampioen van de renovatie-ingrepen in 2022”, zegt Crauwels. “Dat heeft uiteraard te maken met de energiecrisis. Mensen willen de warmteverliezen zo veel mogelijk beperken en hun comfort verhogen. Op de tweede plek staat het vernieuwen van het schrijnwerk en de plaatsing van een gascondensatieketel staat op drie. Ook die ingrepen kunnen een wonder betekenen voor je portefeuille en voor het klimaat. De renovaties leverden in 2022 een besparing van 350 ton CO2 op.”

De begeleidingstrajecten gingen in 2021 van start in Berlaar, Bornem, Duffel, Mechelen en Puurs-Sint-Amands. Later sloten ook Bonheiden, Lier en Willebroek zich aan. Het project rond renovatiecoaching wordt mogelijk gemaakt via het Europese project Supra.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners