© BELGA

Somber weer blijft aanhouden en dat is eigenlijk goed nieuws

Na sneeuw en vrieskou is het nu de beurt aan grijs regenweer. De sombere winter lijkt een tunnel zonder eind. Voor ons humeur is het uitblijven van de lente een domper, maar voor het grondwater zijn de buien hoognodig. Circa 8 op de 10 meetplaatsen tonen een lage tot zeer lage waterstand voor de tijd van het jaar.

“Waar blijft de lente?” Bijna ieder jaar in het vroege voorjaar wordt weerman Frank Deboosere bestookt met deze vraag. Zijn antwoord is steeds dezelfde. “Maart is een scharniermaand tussen het winter- en zomerseizoen. We zien een strijd tussen de zon die elke dag langer aan de hemel staat en koning winter die zich nog niet meteen gewonnen geeft. De weerspreuk luidt niet toevallig ‘laat het weer zijn zoals het wil, ontkleed u niet voor half april’.”

Half april? Dat zou lang zijn. Door klimaatverandering raken weerspreuken achterhaald. Voor de komende dagen verwacht Deboosere nog aardig wat regen. Alleen zaterdag wordt een droge dag. “We gaan tegen half maart al evenveel neerslag gehad hebben als gemiddeld op een hele maand maart.” Mogelijk keert het tij vanaf 20 maart. “We kunnen nog niet zien wat het weer dan zal doen. Misschien sluiten we de maand zonnig af. Dat kan perfect.”

LEES OOK. Amper zon, moet ik dan maar wat vitamine D slikken?

Deboosere begrijpt dat mensen snakken naar de zon. December en januari waren al uitzonderlijk somber. Daarbovenop kwamen nog de gasperikelen, waardoor veel huishoudens gingen besparen op comfort. Maar mensen hebben ook een kort geheugen. “Februari was zonniger dan gemiddeld en uitzonderlijk droog.”

Grondwater

Begin februari leek het grondwater in Vlaanderen te herstellen van de zoveelste droge zomer. Maar de verbetering is compleet omgeslagen. Begin maart vertoonde 8 op de 10 meetplaatsen een lage tot zeer lage grondwaterstand voor de tijd van het jaar. Een maand eerder was dat circa 4 op de 10. Dat is zorgelijk. Hoge waterstanden bij het begin van de lente zijn de beste bescherming tegen eventuele droogte later op het jaar.

De voorbije zes zomers werden we vijfmaal geconfronteerd met een lange intense periode van droogte. “Dit regenweer is dus écht goed voor onze grondwaterstand”, zegt Deboosere. “Hopelijk kan het indringen en onze watervoorraad voor de zomer nog een beetje aanvullen.”  (agg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER