“Real Madrid kwam hier verliezen, hé”: eerste Belga Sport ooit over basketbal brengt glorieperiode van Racing Maes Pils Mechelen terug

Mechelen -

Het moest er ooit eens van komen. En ja, hoor, in het elfde seizoen is het dan zo ver: de eerste Belga Sport over één van de meest vergeten sporten in ons land, het basketbal. Want er was een tijd dat een club uit Mechelen onder andere het grote Real Madrid klopte en Oostende van titels kon houden. En die tijd komt vrijdag 10 maart terug op Play Sports.

debn

Vergis u niet met het huidige Kangoeroes Mechelen. Die club heeft niets te maken met wat vroeger Racing Maes Pils Mechelen was. Maar er was een tijd dat aan de Winketkaai in Mechelen grote Europese topploegen als Barcelona, Real Madrid en Treviso over de vloer kwamen, én met een nederlaag naar huis gingen. “Vergelijk het met dat je in het voetbal ook zulke teams zou verslaan”, zegt eindredacteur bij Woestijnvis Dirk Van Nijverseel in de podcast over Belga Sport.

De Belga Sport gaat over de periode onder coach Lucien Van Kerschaever. Die gaat van 1983 tot 1995, het jaar dat de club verdween en opging in Racing Basket Antwerpen, wat nu Antwerp Giants heet. In die tijd speelden Belgische basketbalsterren als tienvoudig Speler van het Jaar Rik Samaey, Ronny Bayer, Eric Struelens, Jacques Stas, Yves Dupont, en iets langer geleden… Willy Steveniers aan de Winketkaai. Net als de Amerikaan Bill Varner, één van de beste buitenlandse spelers ooit in België.

Vergeten glorie, dus, zoals de titel van de aflevering ook zegt. “Want weinigen van de huidige generatie jongeren weet dat Racing Mechelen ooit bestaan heeft”, zegt de wandelende basketbalencyclopedie Dennis Xhaët, “en dus mag dat nog eens naar boven gebracht worden.”

Belga Sport: Racing Maes Pils Mechelen, Vergeten Glorie – vrijdag 10 maart om 19.50 uur op Play Sports 1

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER