Dubbel zoveel snelbussen.© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Polderdistrict krijgt vanaf juli dubbel zoveel snelbussen die over A12 naar Antwerpen rijden

Berendrecht -

De Lijn lanceert in juli een nieuw openbaar vervoerssysteem, waarbij basisbereikbaarheid centraal staat. Dat is goed nieuws voor het polderdistrict zo blijkt uit een toelichting tijdens de jongste vergadering van de districtsraad. Er komen dubbel zoveel snelbussen over de A12.

Raadslid Marc Maes (N-VA) vroeg aan districtsburgemeester Carl Geeraerts hoe het zit met de concrete plannen voor het polderdistrict. Carl Geeraerts is ook afgevaardigde in de Vervoerregioraad.  

Marc Maes: “In september vorig jaar adviseerde de districtsraad over de realisatie van een busbaan op de A12 in beide richtingen en dit minstens tot het aansluitingscomplex te Berendrecht. We vernamen ondertussen dat er binnenkort effectief een voorlopige vrije busbaan voor De Lijn en collectief vervoer wordt aangelegd op de A12 tussen de aansluiting van de R2 in Stabroek en de oprit Leugenberg in Ekeren. Dit is alvast een stap in de goede richting. Hoever staat het met de andere plannen van De Lijn voor ons district?”

In zijn antwoord liet districtsburgemeester Geeraerts weten dat De Lijn een optimalisatie deed in gans Vlaanderen. “Voor ons district betekent het dat voor de sneldiensten over de A12 de frequentie verdubbeld wordt: tijdens de spits elke 15 minuten, in de daluren elk half uur. Op zaterdag (overdag) rijdt de snelbus voortaan ook elk half uur. Op zondag en ’s avonds zal er ook een snelbus rijden.”

De nieuwe dienstregeling gaat in op 1 juli. “Vanaf dan rijdt de stopdienst 770 (nieuw busnummer 70) niet meer door Berendrecht en Zandvliet. Alle bushaltes worden dan bediend door de sneldienst. Belangrijk is wél dat alle functionele lijnen gericht op scholen in Stabroek, Ekeren, Merksem, Kalmthout, Kapellen en Brasschaat zoals voorheen door Berendrecht en Zandvliet blijven rijden,” legde Geeraerts uit.

Volgens recente cijfers rijdt of komt 62.77% van de reizigers die in Berendrecht of Zandvliet op de bus stappen of afstappen, van Antwerpen. “Voor hen is de nieuwe situatie een vooruitgang,” zegt Carl Geeraerts. “Het aanbod van de sneldienst wordt drastisch verhoogd en brengt reizigers dan ook sneller naar Antwerpen dan met de stopdienst. Voor de 4% reizigers die zich binnen Berendrecht en Zandvliet verplaatsen verandert er niet veel.”

(Erik Vandewalle)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners