Merlijn en Noa haalden elk evenveel punten, maar Noa was iets sneller en gaat dus naar de finale.© Tommy Maes

Noa Heremans neemt deel aan finale STEM-Olympiade

Mol, Balen -

Noa Heremans uit Olmen (Balen) is zaterdag een van de 64 finalisten op de STEM-Olympiade in Brussel. Campus Sint-Paulus in Mol had ei zo na zelfs twee finalisten, want klasgenoot Merlijn Horemans uit Mol-Ezaart haalde bij de voorronde evenveel punten als Noa.

Noa Heremans (13) uit Olmen is leerlinge van klas 2FASTa op Campus Sint-Paulus in Mol. Zij neemt zaterdag deel aan de finale van de Vlaamse STEM-Olympiade op het ministerie van Onderwijs in Brussel. Daar nemen 64 leerlingen uit de eerste graad het tegen elkaar op.

“Ik ben uiteraard heel blij dat ik in de finale zit”, vertelt Noa. “Tijdens de voorronde die we in de klas hebben afgelegd, moesten we diverse vragen over wetenschap, techniek, technologie en wiskunde oplossen. Dat ging goed, maar ik was toch aangenaam verrast dat ik het zo goed heb gedaan. Ik kijk met spanning uit naar zaterdag want dan moet ik zestien moeilijke STEM-vragen oplossen en vier praktische STEM-proeven uitvoeren.”

Het scheelde niet veel of Campus Sint-Paulus had zelfs twee finalisten. Klasgenoot Merlijn Horemans (13) uit Mol-Ezaart had een even hoge score als Noa, maar deed er iets langer over. “Natuurlijk had ik ook graag meegedaan met de finale, maar het is nu eenmaal zo”, vertelt hij. “Voor hetzelfde geld was ik iets sneller of had ik gepast voor een vraag waar ik onzeker over was in plaats van een fout antwoord te geven. Maar ik gun het Noa zeker. Ik hoop dat ze het zaterdag goed doet.”

“Het wordt in ieder geval spannend, want ik moet het tegen 63 andere leerlingen opnemen”, zegt Noa. “En je kunt je ook niet echt voorbereiden op zo’n finale. Ik vind het wel tof om aan de finale deel te nemen. Zeker als je weet dat er meer dan 30.000 deelnemers waren tijdens de voorronde. Ik ben ook heel erg geïnteresseerd in wetenschap en techniek. Zo heb ik interesse om eventueel astrofysica te volgen, want de ruimte is iets waar ik heel veel interesse voor heb.”

STEM-leerkrachten Thalia Peeters en Lisa Willemsen.© Tommy Maes

STEM-leerkrachten Thalia Peeters en Lisa Willemsen zijn trots op Noa en Merlijn. “Het is heel tof voor onze school dat een van onze leerlingen in de finale zit”, vertellen ze. “Dat het een meisje is, maakt het extra speciaal. Het bewijst dat meisjes niet moeten onderdoen voor jongens. Als STEM-school vinden we de STEM-Olympiade ook een goed initiatief om technische profielen in de kijker te zetten. STEM-richtingen zijn ook heel belangrijk, want er is veel vraag naar technische profielen. Onze leerlingen hebben later wanneer ze afstuderen ook snel werk.”(mto)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners