De gemeentelijke begraafplaats in Hemiksem.© rr

Nieuwe strooiweide, sterrenboom en urnepaddenstoel zorgen voor opwaardering begraafplaats

Hemiksem -

De gemeentelijke begraafplaats in Hemiksem krijgt in de loop van dit jaar een verdere opwaardering. Het lokaal bestuur investeert 85.000 euro in realisaties als een nieuwe strooiweide, een natuurbegraafplaats, een sterrenboom, een urnepaddenstoel en nieuwe columbaria.

Bart Roggeman

“Aan het begin van deze bestuursperiode beslisten we al om de begraafplaats op te waarderen”, zegt burgemeester Luc Bouckaert (CD&V). “De afgelopen jaren hebben we eerst vanuit verschillende hoeken ideeën verzameld. Vorig jaar in september werden alle voorstellen samen gelegd en werden de plannen concreet uitgetekend. Met de opmaak van het budget voor 2023 besliste de gemeenteraad om een bedrag van 85.000 euro te investeren”, verduidelijkt hij.

Zo wordt binnenkort gestart met de aanleg van een nieuwe strooiweide met een ruime afscheidsplaats. Bedoeling is dat die nog voor de zomervakantie kan worden opgeleverd. De nieuwe strooiweide lijkt niets te vroeg. Zo maakte recent nog Vooruit-voorzitter Rodney Talboom al enkele keren zijn beklag over de manier waarop nabestaanden op de piepkleine strooiweide van hun dierbaren afscheid moeten nemen. “Iedere sereniteit ontbreekt”, bekritiseerde hij.

Natuurbegraafplaats

Daarnaast wordt op de begraafplaats een ruimte gereserveerd voor een natuurbegraafplaats waar plaats is voor begraving in een verteerbare urne. Naast die zone komt een sterrenboom. “In deze gedenkboom uit cortenstaal kunnen ouders van kinderen die zijn overleden tijdens de zwangerschap - de zogenaamde sterrenkinderen - een gegraveerd blaadje laten aanbrengen om hun geboren kind te herdenken”, vertelt de burgemeester.

Er komt verder ook een urnepaddenstoel, een columbarium in de vorm van een paddenstoel, speciaal gemaakt voor kinderbegraafplaatsen. “Zo creeëren we zowel voor ongeboren als jong overleden kinderen een bijzondere, serene plek. Met de nieuwe strooiweide, natuurbegraafplaats en nieuwe columbaria creëren we ook meer ruimte voor overledenen die gecremeerd worden. We zijn blij dat we na de periode van voorbereiding deze werken nu snel kunnen uitvoeren.”

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners